Slobodna urednica na "zarobljenom" RTS-u: Ko je Olivera Kovačević koju je član Upravnog odbora javnog servisa kritikovao zbog odlaska na Bečki koncert 1Ilustracija: R. Topalović

Urednica RTS-a Olivera Kovačević našla se u žiži javnosti posle Nove godine zbog toga što je na čuvenom prvojanuarskom koncertu Bečke filharmonije viđena sa potpredsednikom Stranke slobode i pravde Borkom Stefanovićem.

Dok su jedni dovodili u pitanje to što je povela svog partnera na karte koje je dobila na svoje ime, ali kao zaposlena na RTS-u, drugi su je kritikovali da je licemerno što privatno ima ukusa za vrhunsku kulturu dok joj kao urednici zabavnog programa na javnom servisu novogodišnji program podseća na onaj s „ružičaste“ televizija.

Prva je novinarka koja je u srpski televizijski prostor uvela dinamične tok-šou emisije u kojima od sagovornika traži kratke i jasne odgovore, ponekad ih čak i drsko prekidajući ako skrenu sa teme. Iako njene novinarske veštine nikada nisu dovođenje u pitanje, redovna je meta tabloida zbog nenovinarskih stvari.

„Zli jezici“ su je olajavali da je u karijeri napredovala zahvaljujući nekadašnjoj emotivnoj vezi sa funkcionerom SPS-a Miloradom Vučelićem i prijateljstvom s bivšim direktorom RTS-a Aleksandrom Tijanićem, kome je zamerano da novinarke za javni servis bira po (plavoj) boji kose, a ne radnoj biografiji.

Karijeru je započela na televiziji Politika (odakle će je sve do javnog servisa i pratiti saradnja sa Tijanićem). Posle 5. oktobra 2000. godine prešla je na „oslobođeni“ Pink na kojem je imala zapaženu autorsku emisiju „Klopka“, a potom odlazi i na BK televiziju.

Na RTS-u najpre uređuje magazin „Oko“, a potom postavlja nove tok-šou standarde sa autorskom emisijom „Da, možda, ne“. Retku svetlu tačku u političkom programu RTS-a prestaje da pravi 2019. godine, nezvanično zbog nametnute cenzure u izboru gostiju. To joj međutim nije smetalo da ostane na javnom servisu kao urednica zabavnog i sportskog programa, što je funkcija koju obavlja od 2015. godine.

Rođena je u Zrenjaninu 1967. godine, diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Prva je srpska javna ličnost koja se naga fotografisala za premijerni broj domaćeg izdanja čuvenog muškog magazina Plejboj (2004).

U mladosti je pevala prateće vokale na nastupima Bilje Krstić.

Glumila je samu sebe u seriji „Bela lađa“ (2007-2010), a nastupala je i u dokumentarnoj pozorišnoj predstavi „Sedam“. Dobitnica je novinarske nagrade Ivan Marković za emisiju o herojima s Košara (2017) i ambasadorka je Fondacije Tijana Jurić.

U poslednje vreme često je na meti pojedinaca iz Upravnog odbora javnog servisa, koji se kao telo čak i javno ogradio od njene izjave da će „RTS biti oslobođen kada to građani budu izglasali“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari