Slobodna zona Subotica proširuje područje na Sentu 1Foto: J. Patarčić/Danas

Nakon proširenja na Opštinu Kikinda, u toku je proširenje područja Privrednog društva Slobodne zone Subotica na Opštinu Senta.

“Već imamo potvrđena dva nova korisnika Slobodne zone, to su ‘Tisza Automotive’ i ‘Japan Tobacco International’, tako da, uslovno rečeno, imamo novu podzonu. Slobodna zona Subotica se sada širi i na Sentu i imaće svoju podzonu”, rekao je Saša Graovac, direktor Slobodne zone Subotica.

Opština Senta već duži niz godina pokušava da stvori povoljnije uslove za rast i razvoj svoje privrede, naročito u onom delu koji se odnosi uvoz i izvoz robe.

Kako je objasnio predsednik Opštine Senta Rudolf Cegledi, proširenje područja Slobodne zone Subotica na ovu opštinu predstavlja vrlo značajan korak u daljem razvoju, budući da je doveo do otvaranja bescarinske zone u industrijskoj zoni Zapad.

“Imamo dve velike firme koje rade ovakve poslove i kojima veliku pomoć stvara bescarinska zona. Nadamo se da ovu saradnju uskoro možemo da proširimo i za drugu industrijsku zonu i time stvaramo još bolje uslove za razvoj privrede ovog regiona i za našu opštinu”, kazao je Cegledi.

Upravo je slobodna carinska zona jedan od glavnih aduta Opštine Kanjiža u svim pregovorima koje vode sa potencijalnim investitorima, rekao je član Gradskog veća za privrednu i investicije Saša Tanackov, navodeći da otkako je Slobodna zona Subotica proširila područje na Opštinu Kikinda 2016. godina, jedna kompanija radi u ovom režimu.

“Osim postojeće kompanije, u još dve industrijske zone imamo na raspolaganju oko 20 hektara uređenog građevinskog zemljišta, kompletno sa infrastukturom kako energetskom, tako i komunalnom, i u toku su, između ostalog, i neki razgovori sa potencijalnim investitorima kojima je upravo mogućnost rada u režimu slobodne carinske zone jedan od opredeljujućih faktora za izbor Kikinde ili neke druge slične sredine koja ima takvu mogućnost”, kazao je Tanackov.

U skladu sa svojom novom etapom i načinom poslovanja definisanih Strategijom razvoja, Slobodna zona Subotica potpisala je danas i Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa ove dve lokalne samouprave, kao i visokoškolskim ustanovama, srednjim školama i preduzećima, a kako je objasnio direktor Graovac, želja je da se od Slobodne zone napravi jedan intelektualni inkubator.

“Želeli smo da povežemo nauku i privredu i da napravimo sinergiju, jer nauka svoju potvrdu dobija onoga trenutka kada naučna saznanja dobiju konkretizaciju u praksi. Drugi motiv je jačanje naših projektnih kapaciteta, budući da planiramo da sa našim partnerima sa kojima smo potpisali Sporazum napravimo jedan projekat i nastupimo na međunarodnim i domaćim projektima, odnosno da razvijemo našu projektnu aktivnost i da iskoristimo nove izvore finansiranja koji se, pre svega, vežu za projekte. Već smo kandidovali nekoliko tema, za početak će to biti zelena ekonomija i solarni paneli, a treći cilj je da naša Slobodna zona, iako je prva po rezultatima, sada bude inicijator jednog novog pristupa, a to je veće pozicioniranje i podizanje ugleda koji Slobodna zona treba da ima kao jedan od bisera razvoja Subotice i ukupne naše regije”, kazao je Graovac.

On je rekao da se u septembru očekuje još jedno potpisivanje ovakvog sporazuma, a rezultat toga biće konferencija koju će organizovati u saradnji sa visokoškolskim ustanovama, a koja će se odnositi na razmatranje pitanja od značaj za privredni život sa teorijskog i praktičnog aspekta.

“Upravo kroz ove sporazume i razmenu informacija podižemo kako naše komparativne vrednosti, tako i komparativne vrednosti naših partnera, i sam odaziv govori da imamo zajednički interes i interes daljeg razvoja i unapređenja našeg poslovanja i boljeg pozicioniranja na ukupnom tržištu”, poručio je Graovac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari