Sloga: Sprečiti svaku vrstu pokušaja seksualne eksploatacije 1Foto: sloga.org.rs

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ izrazili su danas ozbiljnu zabrinutost podacima iznetim u javnost da se „ženama u Jagodini nudi nekakav telefon za druženje od kojeg joj zavisi zaposlenje ili posao u javnom sektoru“.

Pozvali su sve one koje sebe prepoznaju kao predmet seksualne eksploatacije da skupe hrabrost i prijave svaki vid ili pokušaj ucene, kako bi se, kako navode, stalo na put najgnusnijoj i najpodlijoj zloupotrebi ljudskog dostojanstva.

„Posle slučaja Milutina Jeličića Jutke, bivšeg predsednika opštine Brus, koji je osuđen na tri meseca zatvora zbog seksualnog uznemiravanja sekretarice Marije Lukić, uošte ne bismo bili iznenađeni da takvih slučejeva u Srbiji možda ima i na hiljade. Sa „platama i dobrim životnim standardom“ koji postoji samo u propagandi političara i lokalnih moćnika nije uopšte čudo što su se neki od njih drznuli da na najsuroviji i najpodliji način ucenjuju zaposlene i tako im ozbiljno narušavaju živote za sva vremena“, navodi se u saopštenju „Sloge“.

Smatraju da nažalost, naše radno zakonodavstvo ne prepoznaje u potpunosti osobe koje se seksualno eksploatišu kroz pravo na rad.

„Trebalo bi inicirati donošenje novih zakonskih rešenja koja bi sprečila i adekvatno kaznila svaku vrstu pokušaja seksualne eksploatacije. Posebno, jer smo mi kao sindikat još 2010. godine ukazivali i da je u južnokorejskoj kompaniji Jura bilo seksualnog uznemiravanja od strane menadžmenta na šta je država ostala nema“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari