Sloga zahteva hitnu reakciju države na dešavanja u Kajzenu 1

Sindikati “Sloge” pozivaju Vladu Srbije da odmah reaguje i uputi inspekciju u tursku fabriku “Kajzen” u Smederevu, gde je menadžent nezakonito uručio desetak otkaza radnicama koji su stupile u štrajk zahtevajući bolje uslove rada i nadoknade za prekovremeni rad.

Na osnovu poziva našem sindikatu, više od polovine zaposlenih, njih oko 150, neki deo juče, a neki ranije se učlanilo u naš sindikat i potpisalo pristupnice, što nam sada daje zakonski legitimitet da ih predstavljamo i da organizujemo sve buduće akcije kroz institucije ali i nepopularne za poslodavca vidove sindikalne borbe – navode iz sindikata.

„Zbog krizne situacije, predsednik Sloge Željko Veselinović  sa svojim saradnicima se nalazi u Smederevu gde kontaktira sa otpuštenim i nezadovoljnim radnicima Kajzena“, kažu iz Sloge. „Pored strogog minimalca koji radnici Kajzena primaju, menadžment  turske fabrike zloupotreblja prekovremeni rad, koji se zaposlenima ne isplaćuje, već služi kao ucena otkazom ugovora o radu ukoliko se bespogovorno ne obavlja, što je uostalom i rezultiralo spontanom obustavom rada u petak, njih oko 300 zaposlenih“.

O samim uslovima rada u fabrici tekstila ne treba mnogo govoriti, jer oni ne uopšte odgovaraju minimalnim standardima EU koje nam vlast svakodnevno u svom obraćanju obećava, dodaju još.

„Više liče na uslove zapuštenih fabrika Bangladeša i Indije, jer 280 zaposlenih žena na raspolaganju ima samo jedan WC, u čiji odlazak je obavezno ukucavanje kartice, i koji se od strane supervizora evidentira, dok se ulaz u muški nalazi pored samog stola gde stoji hrana i gde radnici jedu“, kažu iz Sloge. „Stoga, pitamo predsednicu Vlade gospođu Brnabić, da li bi ona obedovala pored ulaza u WC gde svako otvaranje vrata direktno u nos unosi neprijatne mirise i moguću zarazu preko insekata, posebno u letnjem periodu? Verujemo da premijerka ne bi pristala da radi i jede u takvim nehumanim uslovima, te stoga tražimo i zahtevamo da niko u Srbiji koju ona trenutno predstavlja ne bude izložen poniženju kakvom su izložene radnice i radnici Kajzena u Smederevu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari