Slučaj Đoković koriste za politički obračun 1Foto: EPA-EFE/KELLY DEFINA / POOL AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

I pored niza objektivnih i nepristrasnih tekstova u kojima ukazujemo na pogrešne odluke australijskih vlasti kada je u pitanju izdavanje vize najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću, svako kritičko pitanje koje smo postavili u ovom slučaju – tabloidi su dočekali na nož.

Tako je i sa jednim od poslednjih na koje javnost nije dobila odgovor – kako je moguće da se Novak Đoković pojavljivao na javnim skupovima 17. decembra, ako je dan pre toga dobio Batutov rezultat u kojem se navodi da je pozitivan na korona virus.

Ni njegova porodica na konferenciji za novinare nije želela da odgovori na ovo pitanje, a dežurni kritičari u tabloidima su, odmah nakon objavljivanja našeg izveštaja sa konferencije, naveli kako radimo u interesu „Marinike i Đilasa“, po hiljaditi put ponavljajući neistinu koja nema veze sa realnošću.

List Alo tako navodi da „po oprobanom receptu“ mi, odnosno „đilasovci“ u ovom slučaju „udaramo u najbolje što Srbija ima“, jer smo u jučerašnjem tekstu naveli ono o čemu ceo svet piše – da je Novak Đoković, prema dokumentaciji dostavljenoj australijskom sudu, u vreme dok je bio zaražen koronom šetao po Srbiji i čak deci delio paketiće.

To je pitanje na koje bi svetski reket broj jedan trebalo da odgovori, s obzirom da članovi njegove porodice to nisu učinili, iako su sami sazvali konferenciju za novinare.

Odgovor na to pitanje Đoković ne duguje samo javnosti u Srbiji, već i njegovim poštovaocima i novinarima širom sveta koji ga ovih dana postavljaju. Ovdašnji tabloidi ne zaslužuju odgovor našeg lista na gnusne napade u kojima nas opet nazivaju „plaćenicima“ koji rade za „Mariniku i Đilasa“, ali naše čitaoce treba podsetiti na Danasov komentar „Australijska sramota“, napisan 7. a objavljen 8. januara, dakle tri dana pre nego što je australijski sudija izrekao presudu u korist našeg tenisera, a u kojem su navedeni identični argumenti zbog čega je ništavna odluka australijskih vlasti o oduzimanju vize i pritvoru. Identične argumente, da je najbolji teniser današnjice ispunio sve ono što je od njega zahtevano kako bi bio učesnik prestižnog turnira i branilac 10. titule, izrekao je i sudija države Virdžinije, omogućivši Đokoviću nastavak boravka u Melburnu i učešće na Australijan openu.

U redakcijskom komentaru takođe smo naveli da je nedopustiv tretman koji Đoković ima u Australiji od momenta ulaska u zemlji, preko nekoliko sati provedenih u pritvoru na aerodromu, sve do smeštaja u imigracioni hotel, bez adekvatne ishrane i uslova da trenira.

I Branislav Guta Gubački, osnivač pokreta „Novi optimizam“, našao se na sličnom udaru ovdašnjeg dela javnosti nakon prelistavanja štampe u Jutarnjem programu u nedelju ujutru.

Kako objašnjava, na sugestivno pitanje novinarke N1 da li je urušen kredibilitet Novaka Đokovića povodom svih nejasnoća u vezi sa sertifikatom i Novakovog ponašanja nakon toga, rekao je da je on poljuljan, „a posebno familije koja je neprihvatljivim rečnikom i potpuno nedoličnim poređenjima, pokušala celo jedno društvo da uvuče u taj sukob, koji nije sukob građana i australijske administracije“.

– To što svi, koji to hoće, znamo da živimo u jednom provizorijumu od društva, a ja sam to i rekao, gde je sve moguće „srediti“ ako je to u funkciji nečijeg interesa ili rejtinga, bilo je okidač za salvu reakcija na mrežama u stilu „za koga ti navijaš“, „a šta su oni nama radili“, „ko si ti da komentarišeš Isusa (što reče Srđan Đoković), i slično. Naravno, klasično trolovanje i zamena teza. Ostaje mi samo da navijam na terenu za Đokovića, najboljeg svih vremena, i da čekam rasplet ove teme, za koju smatram da nije najbitnija za prosečnog građana ove države – navodi Grubački.

Za daljnji rat vaksera i antivaksera, dodaje, nema neko interesovanje, bez obzira „što sam ja uz preležanu koronu primio vakcine“. Ipak, naglašava, on nije Novak Đoković da bi ta činjenica imala reperkusije na mnogo ljudi.

Sejdinović: Na Đokoviću je ogromna odgovornost

Novinar Nedim Sejdinović smatra da je Danas jedini dnevni list koji postavlja prava pitanja, i da je veoma važno da znamo da li je Đoković falsifikovao dokumenta i da li je, zaražen koronom i svestan toga, delio deci nagrade.

– Kao što je važno da znamo da li njegova porodica, koristeći njegovu slavu i popularnost, zarad svog biznisa guta javne novce i resurse, zauzvrat pružajući podršku Vučićevom režimu. Novak Đoković je javna ličnost, a s obzirom kako se tretira u našim medijima, čak izuzetno važna javna ličnost, i kao takav, i on i njegova porodica imaju suženo pravo na privatnost. Osim toga, njegova je ogromna odgovornost u tome što promoviše antivakserski pokret i razne teorije zavere, koje mogu mnoge ljude da koštaju života – zaključuje Sejdinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari