Slučaj Milene Radulović i zlostavljanje u filmskoj industriji 1Foto: Shutterstock/Doidam 10

Slučaj glumice Milene Radulović, koja je javno progovorila o seksualnom nasilju koje je doživela, osmelilo je brojne žrtve da progovore o svojim iskustvima i konačno stanu na put nasilnicima. 

Potez mlade glumice koja je smogla snage da konačno prijavi prijavi nasilnika nadležnim institucijama, pokrenuo je lavinu prijava nasilja nad ženama.

Mlada glumica je januara prošle godine u policiji podnela krivičnu prijavu protiv svog bivšeg profesora glume Miroslava Mike Aleksića, inače istaknutog učitelja, kroz čiju su školu prošle generacije glumaca i voditelja.

Radulovićeva je ispričala da je prvi put silovana od strane Aleksića kada je imala svega 17 godina, a potom se to nastavljalo. Ubrzo nakon Milene brojne žrtve su podnele prijavu protiv Aleksića, kako zbog silovanja tako i zbog seksualnog uznemiravanja, poput glumice Ive Ilinčić.

Većina žrtava tvrdila je da je reč o čitavom sistemu zlostavljanja, koje se između ostalog ogledalo i u psihičkom nasilju nad ženama.

Aleksić je u školi sebe predstavljao kao vrhovnog autoriteta i tokom godinama to usađivao svojim žrtvama. Upravo zbog toga je žrtvama bilo teško da shvate da se radi o seksualnom nasilju.

Nasilja nad ženama se ogledalo i u činjenici da se Aleksić neretko predstavljao važnijom figurom od samih porodica žrtava.

Slučaj Miroslava Aleksića, ali i činjenica da nijedan nasilnik ne sme i ne može biti zaštićen, osmelio je brojne žrtve nasilja nad ženama da konačno potraže zaštitu I prijave zlostavljače.

Veliki broj žena, nakon Milene, javno je govorio o svojim traumatičnim iskustvima, a žrtve su isticale da ih je upravo slučaj mlade glumice ohrabrio u toj nameri.

Protiv višestrukog seksualnog nasilnika sredinom prošle godine podignuta je optužnica od strane Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Alaksić se tereti za nekoliko krivičnih dela silovanja i nedozvoljenih polnih radnje na štetu sedam žrtava. Pretpostavlja se da ima mnogo više žrtava nasilja nad ženama, međutim, u pojedinim slučajevima došlo je do zastare krivičnog gonjenja, zbog proteka vremena.

Aleksić je pred sudom i tužilaštvom negirao krivicu, a pre svakog suđenja ispred Višeg suda u Beogradu prisustni su aktivisti koji pružaju podršku žrtavama nasilja nad ženama.

“Niste same” i “Verujemo Mileni Radulović” samo su neki od neizostavnih transparenata podrške.

Mlada glumica Milena u više navrata je isticala da je ona progovorila javno kako više nijedna žena ne bi prošla kroz ono kroz šta je ona.

Pomenuti slučaj pokazao je na delu koliko je važna podrška ženama koje su žrtve nasilja. Sem u Srbiji, priča mladih glumica, osmelila je i žene u regionu da prijave nasilnike. Ujedno, nakon hapšenja Aleksića počelo je da se više govori o seksualnom nasilju u filmskoj industriji.

Milenin potez osmelio je i glumica Danijelu Štajnfeld, koja je 2020.godine otkrila da je silovana, da konačno nadležnim organima ispriča ko je bio u pitanju.

Štajnfeld je marta prošle godine podnela krivičnu prijavu protiv kolege Branislava Lečića, navodeći da je upravo on moćnik iz filmske industrije koji ju je silovao.

Nakon Štajnfeld, o svom traumatičnom iskustvu je govorila i nekadašnja glumica Merima Isaković, koja dugi niz godinama radi kao psiholog. Ona je za medije ispričala da je Lečić pokušao da je siluje kada je imala 18 godina u stanu u kom je stanovalač.

Ovi slučajevi doveli su do velikog broja prijava nasilja nad ženama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari