Smanjena kupovina prirodnog gasa u Evropi 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Kupovina prirodnog gasa potrebna za dopunu skladišta u Evropi je sporija nego inače za ovo doba godine uprkos nedavnom padu cena, pošto neki kupci očekuju dalji pad, dok su procene analitičara oprečne, prenosi “Bilten”, Agencije za energetiku Srbije pozivajući se na Blumberg.

Referentni fjučersi na kontinentu srušili su se na tek deo rekordnih nivoa viđenih prošlog leta, ali to nije bilo dovoljno da se stimulišu kupovine s potrošnjom koja se sporo oporavlja od kriznih padova. Uverenje da će cene nastaviti pad ostavlja mnoge kupce da čekaju da popune zalihe uoči sledeće zime.Smanjena potrošnja goriva znači da su globalne zalihe za sada dovoljne da pokriju evropsku potražnju, čak i sa smanjenim ruskim tokovima.

Međutim, proizvođači i trgovci gasom upozoravaju da kriza nije gotova, a odloženi i neizvesni oporavak potrošnje mogao bi narušiti krhku tržišnu ravnotežu.

„Postoje neka očekivanja da bi cene mogle pasti na samo 10 evra po megavat-satu, što je više od 70 odsto manje u odnosu na sadašnje nivoe, ali čak i ako se to dogodi, niže cine neće dugo trajati“, kaže Klaus Reiniš, direktor prodaje u švajcarskom trgovcu energijom MET Holding AG.

Veliko oslanjanje na robu poput tečnog prirodnog gasa koji je zamenio ruski gas iz cevovoda ostavlja Evropu izuzetno izloženoj oštroj oscilaciji cena, kaže Reiniš.Tržište je još uvek ranjivo. Brzo povećanje potrošnje gasa iz industrije, zajedno sa ponovnim porastom potražnje iz Azije, ostavlja rizike. Analitičari od Goldman Sachs-a, do Boston Group Consultinga vide mogućnost vraćanja cene iznad 100 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari