Uoči novogodišnjih praznika na području Zlatiborskog i Moravičkog okruga, uz dozvolu nadležnih organa, posečeno je 9.100 jelki, što je za trećinu manje nego prethodne godine.

Prema rečima Saše Kovačevića, šefa odseka republičke i šumarske inspekcije za ta dva okruga, seča četinarskih stabala u privatnim i državnim šumama se smanjuje, a povećava se u rasadnicima.

On je objasnio da je, uz dozvole o planskoj seči, u privatnim šumama uoči novogodišnjih praznika posečeno 6.570 takvih četinara, a u šumama čiji je vlasnik država 300 stabala.

Iz rasadnika u Požegi, Arilju Čačku i Gornjem Milanovcu isporučeno je 2.230 stabala, od čega je 530 bilo sa busenom.

Inače, na području Nove Varoši i Zlatibora šumarski inspektori su zaplenili sto komada nezakonito posečenih jelki i podneli četiri prekršajne prijave protiv lica koja su to učinila.

U Užicu novogodišnja jelka je koštala od 500 do 1.000 dinara, zavisno od veličine, ali poslednjih nekoliko godina, kako tvrde prodavci, građani se odlučuju za kupovinu veštačkih stabala, koja godinama mogu da se koriste. Pored toga, primetno je i da češće kupuju četinare sa busenjem, koje nakon novogodišnjih praznika zasade u dvorištima svojih kuća i vikendica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari