Smene direktorki Šabačkog pozorišta i Narodnog muzeja na talasu naprednjačkog diktata 1Foto: R. Balać

Nakon odluke Gradske skupštine o smeni direktorke Šabačkog pozorišta Minje Bogavac i Narodnog muzeja Nele Tonković one su održale konferenciju za novinare u Muzeju šabačkih Jevreja.

Kako je istakla Nela Tonković konferencija je organizovana, pre svega, zbog osećaja odgovornosti prema svim građanima i čitavom društvu, sa ciljem da se ukaže da zakon važi za sve i da se osnaži uloga kulturnih delatnika.

Ona je podsetila da po Zakonu o kulturi direktor ustanove se razrešava istekom mandata, ostavkom, zbog nestručnog rukovođenja ili da je pokrenut krivični postupak. Ni jedan od ovih uslova nije pomenut na Gradskoj skupštini, tako da su smene došle bez ikakvog zakonskog obrazloženja.

I Minja Bogavac i Nela Tonković izabrane su po konkursu i mandat im ističe za dve odnosno dve i po godine. Do sada su redovno podnosile izveštaj o radu ovih ustanova i  nije bilo nijedne pisane ili usmene primedbe.

Kako je istaknuto, važno je da se pokrene i osnaži borba protiv bezakonja jer kao da se uvrežilo mišljenje da su kadrovske smene po političkom diktatu uobičajena pojava u Srbiji.

Na novinarsko pitanje o njihovom političkim javnim istupima ukazano je da Ustav garantuje slobodu govora i mišljenja, ali, nažalost, i Ustav i zakoni se u Srbiji krše svaki dan.

Bilo je i pitanje da li je Minja Bogavac imala dovoljno radnog iskustva kada je izabrana za direktorku Šabačkog pozorišta, a i tu je Zakon jasan: traži se iskustvo u kulturi, a ne samo radni staž, a Bogavčeva je agažovana u kulturi još od 2002. godine.

Govoreći o rezultatima Šabačkog pozorišta u toku svog mandata Minja Bogavac je ukazala da je odigrano 13 premijera, da je imala nov koncept teatra, pre svega kao mesta za okupljanje građana i razmatranje aktuelnih društvenih problema. Dobijena je i nova, pre svega mlađa publika, a iz Omladinskog kluba poteklo je nekoliko desetina volontera.

Njih 14 upisalo je FDU, kao glumci i reditelji, kao i srodne fakultete.

Sa festivalom „Pozorišno proleće“ Šabac se upisao na kulturnu mapu Srbije, a uprkos pandemiji festival je održan u oktobru. Snimljene su dve veb serije, a radi se i treća, tako da je po oceni Minje Bogavac rađeno najbolje što se moglo u datim uslovim.

Nela Tonković navela je novi koncept rada muzeja. Pre svega otvorena su vrata muzeja za sve građane,  oni su inicirali razgovore na određenu temu i izložbe,  donošeni su novi eksponati, promenjen je i Oktobarski salon, sa pažlijivim selekcionisanjem umetnika.

Priređena je i jedinstvena izložba Evropski dani jevrejske kulture, a održano je i 30 edukativnih programa za mlade.

Ovom prilikom novinar Hanibal Kovač podsetio je da uprkos navodnom zalaganju za kulturu i dovođenjem novih mladih kadrova na sednici Gradske skupštine, evidentno je da sadašnji gradski funkcioneri nisu viđani ni na predstavama niti na nekim drugim oblicima kulturne produkcije u Šapcu.

Čak je i novi gradski većnik za kulturu priznao da „dugo nije bio u pozorištu“.

Inače, Šabačko pozorište ima 38 zaposlenih, sa ukupnim budžetom od 70 miliona dinara, dok je u Narodnom muzeju deset zaposlenih,  a za progaramske sadržaje dobili su  po dva miliona iz gradskog budžeta odnosno Ministarstva kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari