Opštinski krizni štab proglasio je u sredu vanredno stanje u novovaroškoj opštini zbog snega i vremenskih nepogoda. Obilne snežne padavine nošene vetrom, koje u novovaroškom kraju ne prestaju već sedam dana, zadaju veliku muku putarima, koji pokušavaju da osposobe saobraćajnice do sela ispod Javora, Murtenice i Zlatara.


Sneg je u pojedinim područjima dostigao visinu od preko 60 centimetara, a u selu Bukovik polomio je stubove dalekovoda zbog čega je nekoliko dana bez struje bilo oko 120 domaćinstava. Za razliku od seoskih puteva, svi regionalni i magistralni putni pravci u ovom delu Srbije su prohodni, ali se zbog snega koga ima na kolovozu saobraćaj odvija otežano

– Glavobolje nam zadaje jak vetar koji na pojedinim usecima brzo zaveje puteve i pravi smetove od preko dva metra, a najteža situacija je u selima Tisovica, Ljepojevići i Jesenovačko Trudovo. Tamo gde stanje nije alarmantno sačekaćemo dan -dva da prestanu sneg i vetar i tek onda nastaviti sa čišćenjem puteva jer u ovim okolnostima na pojedinim putnim pravcima nema puno koristi od rada mehanizacije, ističe Zoran Mlađenović, direktor Direkcije za izgradnju opštineNova Varoš. Za uklanjanje snega sa seoskih puteva Direkcija za izgradnju opštine angažovala je svu raspoloživu mehanizaciju, a prioritet su saobraćajnice kojima saobraćaju lokalni autobusi i putevi koji vode do seoskih centara. Tamo gde nema metarskih smetova, u čišćenju pomažu i meštani koji traktorima na koje kače metalne i drvene voze danonoćno brane puteve od snežnih nanosa.

– Zbog dubokog snega i vetra, seoski put u dužini od oko 2,5 kilometara uspeli smo da osposobimo za saobraćaj tek nakon četiri sata rada mada je na čišćenju bilo angažovano nekoliko traktora sa vozama . Kako ne bi stao otkup mleka i ostalih poljoprivrednih proizvoda prinuđeni smo da poput meštana u ostalim delovima opštine puteve branimo traktorima i metalnim vozama, jer zbog razuđenosti sela i razgranate putne mreže na dolazak buldožera i teške mehanizacije treba često čekati i po nekoliko dana, kaže Risto Popović iz sela Komarani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari