“Smirivanje javnosti iza zatvorenih vrata”: Šta piše u izveštaju Poverenika za samostalnost o premeštenim tužiteljkama 1Foto: Radenko Topalović/Danas

Premeštaj zamenica Višeg tužilaštva u Beogradu Bojane Savović i Jasmine Paunović organizaciono je pitanje u nadležnosti tužioca Nenada Stefanovića, zaključio je Poverenik za samostalnost tužilaštva Milan Tkalac. Ipak, iako se ne radi o nezakonitom spoljnom pritisku, dodao je poverenik, dobra praksa i profesionalni standardi ne preporučuju promenu zamenika u toku postupanja u bitnim predmetima.

Ovo je sažetak izveštaja Poverenika za samostalnost koji je pravosudna javnost čekala duže od mesec dana. I iako se radi o najvažnijem pitanju u pravosuđu, izveštaj je predstavljen kao osma tačka dnevnog reda na sednici Državnog veća tužilaca na kojoj nije bilo dozvoljeno prisustvo javnosti.

Tumačeći izveštaj poverenika, advokat Jovan Rajić ističe da on nema nikakvu pravnu snagu, jer ga ni Zakon ni Poslovnik o Državnom veću tužilaca ne prepoznaju kao dokument koji Poverenik za samostalnost sastavlja i podnosi veću.

– Njegova jedina svrha jeste da se javnost umiri time što je gospodin Tkalac, na kraju, iako konstatuje da nema nedozvoljenog uticaja, ipak primećuje da nije lepo premeštati tužioce u sred sprovođenja postupka. Taj nemušti i beznačajni pamflet predstavlja uvredu za zdrav razum prosečnog čoveka i ne morate biti pravnik da bi uvideli i osetili relativizaciju koja provejava iz svake napisane reči, ističe Rajić.

Zamenice VJT-a Bojana Savović i Jasmina Paunović premeštene su krajem februara iz Odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje opšteg kriminala. Premeštaj je usledio istog dana kada je Savović izdala nalog za hapšenje osumnjičenih da su oštetili EPS za više miliona evra. Na predmetu, u delu koji se bavio pranjem para, radila je i zamenica Paunović.

Javnost je o premeštaju najpre obavestila narodna poslanica Marinika Tepić, da bi VJT saopštenjem odgovorili da je tužiteljka Savović odugovlačila u predmetu, ali i da je tražila premeštaj.

Ovo je pokrenulo lavinu reakcija. Najpre je Bojana Savović javno demantovala da je odugovlačila i tražila premeštaj, a onda se javilo još zamenika VJT-a da govore o samovolji kojim Nenad Stefanović rukovodi tužilaštvom i pritisku kojem su izloženi.

Grupa advokata organizovala je nekoliko protesta podrške premeštenim tužiteljkama, a javnu podršku pružili su im i zamenici drugih tužilaštava, strukovna udruženja, kao i profesori prava. O slučaju se oglasila i Evropska komisija.

Dok je sve to trajalo, čekala se odluka Poverenika za samostalnost tužilaštva da li premeštaj predstavlja pritisak na zamenice.

Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja ističe da se u saopštenju vidi zbog čega se o ovom pitanju odlučivalo duže od mesec dana.

– Poverenik je odlučio da ništa ne odluči i to vidimo iz njegovog saopštenja. Svi su u pravu i niko nije u pravu, svi su dobri, a mogli bi biti i bolji. I sam Poverenik bi mogao biti bolji da su na snazi novi pravosudni zakoni. To je ono što čitamo iz saopštenja i to su naravno sve samo izgovori da se ne zauzme jasan stav. U narodu bi takav odgovor nazvali „okruglo pa na ćoše“, ističe Mandić.

Ona dodaje da saopštenje poverenika ima za cilj da pacifikuje javnost i da stvori utisak da je o nečemu odlučeno i da je neka sporna situacija razrešena, kako bi se javnost umirila.

– To je kao da odete pred bilo koji drugi organ i tražite razrešenje sporne situacije, a taj organ vam kaže – nije vam to baš tako strašno, istina je uvek negde na sredini, navodi Mandić.

Izveštaj poverenika predstavljen je na sednici Državnog veća tužilaštva održanoj u utorak, kojoj i pored toga što su nominalno otvorene za javnost, niko nije mogao da prisustvuje.

Jovan Rajić jedan je od advokata koji su podneli zahtev da prisustvuju sednici, ali ih DVT nije obavestio o njenom održavanju.

– Sednice su po pravilu javne, osim ako javnost zbog posebnih razloga nije isključena. Zagorka Dolovac nije se udostojila da nas obavesti o održavanju sednice čime je ponovo prekršila Zakon i Poslovnik, a to je učinila kako bi iza zatvorenih vrata mogla da „reši problem“. Neprihvatljivo je bilo kada je ćutala na Savamalu, Jovanjicu, Krušik i sve druge afere na koje nije reagovala, ali sada je i aktivno počela da krši zakon, što je dodatno opasno i čini je dodatno nedostojnom funkcije na kojoj se, spletom nesrećnih okolnosti, nalazi, naglašava on.

Sama sednica je, dodaje Rajić, zakazana i održana uz brojne nepravilnosti.

– Zagorka Dolovac nije ispoštovala rok od pet dana pre održavanja sednice u kome je morala da je zakaže i sve materijale dostavi članovima veća. Pored toga, ona je morala da zakaže vanrednu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o nedozvoljenom uticaju na tužiteljke, a ne da tu temu provuče kao tačku 8. u okviru redovne sednice, marginalizujući na taj način, mimo zakona, jedno ovako važno pitanje. Konačno, sednicu je zakazala u prostorijama Republičkoj javnog tužioca čime je pljunula u lice ne samo kolegama iz DVT-a, već i samoj instituciji Državnog veća, koju ona očigledno smatra svojim feudom koji je po sopstvenoj volji pripojila Republičkom javnom tužilaštvu, zaključuje Rajić.

Izveštajem Poverenika nikako nije okončan proces koji je pokrenut premeštajem dve zamenice tužioca. Naime, u međuvremenu je podneto više disciplinskih prijava, kao i dopisi Etičkoj komisiji DVT-a, a grupa advokata je veću podnela i inicijativu o razrešenju Republike tužiteljke Zagorke Dolovac, kao i višeg tužioca Nenada Stefanovića i njegove zamenice Brankice Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari