Tužiteljka Savović za N1: Koleginica i ja nismo jedine koje su sklonjene 1Printskrin Nova S

Zamenica javnog tužioca Bojana Savović, koja je iz Odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT) prebačena u Odeljenje za opšti kriminal, rekla je za N1 da nije jedina koja je to doživela, već da su ona i tužiteljka Jasmina Paunović šesta i sedma koje su sklonjene iz tog odeljenja od kada je Nenad Stefanović na čelu VJT.

Bojana Savović je za N1 ocenila da se time šalje poruka koja demotiviše tužioce jer im predmeti mogu biti oduzeti preko noći.

„Poruka tužilaštva sigurno nije motivišuća za bilo kog zamenika da se posveti bilo kom predmetu ukoliko zna da u bilo kom momentu mu taj predmet u toku noći može biti oduzet, bez ikakvog obrazloženja ili prava na prigovor. Ne vidim zašto bi neko bio motivisan da radi na predmetu ako nema izvesnost da će taj predmet izvesti do kraja i dobiti osuđujuću presudu“, rekla je Savović u razgovoru za N1.

Ona objašnjava kako je najvažnije da jedan predmet od početka do kraja isprati jedan tužilac jer jedino onda može da odgovara za njegov ishod.

„Ukoliko vi stalno menjate tužioce da idu sa predmeta na predmet, sa materije na materiju, nikada nećete moći da utvrdite ko je odgovoran, ko je napravio neki propust. Jer uvek će neko reći ‘to je moj prethodnik’. Jedina prava stvar, za koju sam se ja oduvek zalagala i davala sam izjave povodom toga, je da se ljudi ne premeštaju sa materije na materiju“, rekla je Savović.

Ona kaže kako ne zna koji je konretan razlog za njeno premeštanje iz jednog odeljenja u drugo i da joj to nije saopšteno, ali da o pretpostavkama koje ima ne želi da govori.

„Samo sam bila iznenađena ovavom jednom odlukom, jer nikada u svojoj karijeri za 20 godina rada nisam doživela i nikada nisam čula da je iko doživeo da usred realizacije jednog predmeta, da usred hapšenja nekih lica, pogotovu ovako jednog ozbiljnog i komleksnog predmeta, budete premešteni u neko drugo odeljenje“, rekla je Savović.

Ona je ukazala i da premeštanja iz odeljenja u odeljenje Višeg javnog tužilaštva nisu neobična.

Savović je rekla da su ona i tužiteljka Paunović šesta i sedma koje su premeštene od kada je na čelu VJT tužilac Nenad Stefanović.

„Koleginica Jasmina (Paunović) i ja smo šesta i sedma koje smo izbačene iz Odeljenja za korupciju, a da to nismo tražile, od kada je Stefanović na čelu ovog tužilaštva“, rekla je Savović

Zamenice javnog tužioca Savović i Paunović radile su na predmetu malverzacija u EPS, koje su dovele do hapšenja šest osoba osumnjičenih da su oštetili ovo javno preduzeće za 7,5 miliona dolara.

Obe su „skinute“ sa slučaja dan pošto je hapšenje obavljeno, a osumnjičene je ispitivala tužiteljka Brankica Marić.

„Ne znam koja je pozadina ovoga i šta se tu dešava, možda oni znaju nešto više od toga. Koleginica Brankica Marić možda zna, ona je održala više sastanaka sa predstavnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) bez mene, o čemu me nije obavestila iako je moj predmet u pitanju. Možda postoje neke stvari koje znaju, o čemu su se dogovarali, o čemu me nisu obavestili“, rekla je Savović.

Zbog toga je, kako navodi, protestovala i pismeno se obratila SBPOK, navodeći da nije u redu da neko rukovodi predmetom za koji je ona zadužena i na kojem je njen potpis.

Na pitanje koje dalje korake će preduzeti, Savović je rekla da tužioci nemaju pravo žalbe na odluku o premeštaju.

Dodaje da će i u odeljenju u koje odlazi raditi savesno, pošteno i hrabro, kao i do sada, ističući da nikada nije osećala strah, i da to svi u VJT znaju.

„Uvek sam imala javne nastupe, uvek sam tražila napismeno uputstvo ako se s nekom njihovom odlukom ne slažem i isto tako ću nastaviti da radim i predmete iz materije opšteg kriminala“, istakla je tužiteljka Bojana Savović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari