Zemljotresi, prvi jačine 8,7 stepeni Rihterove skale, i drugi 8,2 stepeni, pogodili su juče podvodnu oblast kod Sumatre. Za sve zemlje Indijskog okeana bilo je izdato upozorenje na cunami. Brus Presgrejv iz Američkog geofizičkog instituta kazao je da je prvi zemljotres, zbog svoje prirode, imao manje izglede da podstakne cunami, pošto se tokom njega tlo pomeralo horizontalno, a ne vertikalno, zbog čega nije pokrenulo velike količine vode.


– Ne možemo da isključimo mogućnost (cunamija), ali je manje verovatno da horizontalno kretanje dovede do destruktivnog cunamija – kazao je Presgrejv za Bi-Bi-Si. Epicentar je bio pod morem na dubini od 33 kilometra, oko 430 kilometara jugozapadno od prestonice provincije Aćeh na ostrvu Sumatra, navodi Američki geofizički institut. Prema podacima sa Tvitera, potres se osetio u Singapuru, Tajlandu, Maleziji i Indiji.

Na visokim spratovima na zapadnoj obali Malezije potres je tokom prvog zemljotresa trajao najmanje jedan minut. Zemlja na nekim mestima tresla se do pet minuta, a stanovništvo priobalnih oblasti u panici je napuštalo domove i kretalo se prema unutrašnosti kopna. Pacifički centar za upozorenje na cunami navodi da je upozorenje bilo izdato za Indoneziju, Indiju, Šri Lanku, Australiju, Mjanmar, Tajland, Maldive i druga ostrva u Indijskom okeanu, Maleziju, Pakistan, Somaliju, Oman, Iran, Bangladeš, Keniju, Južnu Afriku i Singapur.

Upozorenje na cunami znači da je cunami moguć, a ne da je neizbežan. Područje Aćeha je 26. decembra 2004. pogodio snažan zemljotres koji je izazvao cunami i u 14 zemalja usmrtio 230.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari