Majski sneg uništio maline u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu, ima ga i u višim delovima Ivanjice 1Sneg na Zlatiboru Foto: Danas

Prethodne noći sneg je padao na Zlatiboru, planinskim područjima Nove Varoši, Sjenice i Ivanjice, kao i u selima kosjerićke opštine.

Na Zlatiboru, temperatura se spustila na oko jedan stepen Celzijusa, a visina snega, koji se polako topi, bila je nekoliko centimetara.

Zbog promenljivog vremena i najave obilnijih kiša, vozačima se savetuje oprezna vožnja.

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je da je sneg koji od juče pada u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu smrzao i polomio stabla malina i pitanje je da li će biti roda.

Majski sneg uništio maline u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu, ima ga i u višim delovima Ivanjice 2
Sneg na Zlatiboru Foto: Beta/Dragan Karadarević

On je ageciji Beta kazao da je sneg napravio pokrivač od 10 do 15 santimetara i smrzao i polomio mlade izdanke.

Dodao je da su proizvođači pokušali da stresu sneg ali da je tom prilikom lom stabljika još veći.

„Malinu su napale neke biljne bolesti i stručnjaci su na terenu pa je pre snega procena bila da će rod biti manji za 50 do 70 odsto, a posle snega pitanje je da li će išta ostati“, rekao je Radović.

Istakao je da su poljoprivrednici „očajni i ne znaju kako će preživeti tu katastrofu“

U višim predelima Ivanjice, u podnožju planina Javor, Golija i Mučanj sneg je počeo da pada sinoć, a temepratura u tim predelima je nekolio stepeni ispod nule.

Meštani ivanjičkih planinskih sela rekli su agenciji Beta da strahuju da će niske temperature koje su zabeležene sinoć i jutros ošteti voće, naročito maline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari