SNS želi da sačuva svog političkog oca 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Teza ministarke pravde da radni odnos prestaje kada otpočne izdržavanje kazne, a da Vojislav Šešelj na izdržavanje kazne neće ići, služi za zamagljivanje činjenice da je lideru radikala mandat prestao izricanjem presude u Hagu.

Šešelj nije na izborima stekao radni odnos, nego poslanički mandat.

To za Danas ističe Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), povodom jučerašnje izjave ministarke pravde Nele Kuburović da bi Administrativni odbor Skupštine Srbije trebalo da se bavi zahtevom o oduzimanju poslaničkog mandata lideru Srpske radikalne stranke (SRS), zbog osuđujuće presude izrečene u Hagu. Međutim, Kuburović je dodala da prema zakonu, radni odnos prestaje kada otpočne izdržavanje kazne, a da Šešelj na izdržavanje kazne neće ići.

– Administrativni odbor time treba da se bavi i odluči, ali mislim da ni oni ne mogu da donesu odluku dok ne dobiju pravosnažnu presudu, da se vidi da je i u samoj presudi izrečena mera takve zabrane, posebno imajući u vidu da je on svoju kaznu izdržao, rekla je Kuburović za beogradske medije, preneo je N1.

Čanak ističe za Danas da bi Administrativni odbor, čiji je i on član, trebalo da se bavi Šešeljevim mandatom.

– Pošto je Šešelj poslanik na stalnom radu, taj radni odnos mu traje dok je poslanik. Član 88 Zakona o izboru narodnih poslanika je vrlo jasan. Ko god ima sumnje, neka pogleda i uveriće se da ne piše ništa o tome da li poslanik ide na odsluživanje kazne, ili je već odslužio. Ili, evo pogledajte šta recimo o tome kaže Tibor Varadi. Rečju, ja sam sa svoje strane učinio sve – podneo sam zahtev Odboru da se postupi po zakonu i Šešelju oduzme mandat. Čak i dostavio presudu iz Haga. Kao opozicioni poslanik ne mogu više od toga. Sada je pitanje političke volje da li će vlast postupiti po zakonu, ili će i dalje pokušavati da opravda činjenicu da osuđeni ratni zločinac, protivzakonito sedi u parlamentu, ukazuje Čanak.

Doktorand Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu, Boban Stojanović, tumači izjavu ministarke pravde kao formalno opravdanje SNS-a, koji, kako smatra, želi Šešelja da sačuva u Skupštini, kao i to da njima apsolutno odgovara prisustvo Šešelja u srpskoj politici.

– Apsolutno im ne pada na pamet da pokrenu institut oduzimanja mandata iako je osuđen na kaznu. I verovatno će koristiti neke cake kako bi pronašli način koji prosto odgovara i opoziciji. Mada, tumačenje je tako da se institut pokreće onda kada se krene na izdržavanje kazne, a da je on retroaktivno osuđen, i da mu se to preinačava za ono što je bio u pritvoru, zaključio je Stojanović za naš list.

Zamenik člana Administrativnog odbora iz SDS Marko Đurišić kaže za Danas da izjava ministarke Kuburović dokazuje da je pravi SNS kadar koji ništa ne zna o svom poslu i da može da izjavi takvu glupost.

– Šešelj nije biran za poslanika po zakonu o radu, već po zakonu o izboru narodnih poslanika. Očigledno je da će vladajuća većina na svaki način gledati da sačuva svog političkog oca, osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, smatra Đurišić.

Prema članu 88. Zakona o izboru narodnih poslanika, poslaniku prestaje mandat, pre isteka vremena na koje je izabran, ako je pravosnažnom sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci.

– Iz ove zakonske odredbe jasno i nedvosmisleno proizilazi prestanak mandata, i da je Administrativni odbor dužan da primenjuje zakon i donese odluku o prestanku mandata. S obzirom na to da je Šešelj osuđen na 10 godina zatvora, kao i da su sve presude Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu obavezujuće za Srbiju, Vojislavu Šešelju mora prestati mandat narodnog poslanika. Predlagač važećeg Zakona o izboru narodnih poslanika koji je usvojen 2000. godine je upravo bila Poslanička grupa SRS, rekao je šef poslaničkog kluba DS Goran Ćirić.

Šešelj neće podneti ostavku

Vojislav Šešelj je nedavno pravosnažno osuđen u Hagu na desetogodišnju kaznu zatvora zbog podstrekavanja na zločine protiv čovečnosti u Hrtkovcima 1992. godine, a njemu bi zbog toga, prema zakonu, trebalo da prestane mandat u republičkom parlamentu. Šešelj je već nekoliko puta rekao da ostavku neće podneti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari