Socijalna pravda je goruće pitanje u Srbiji 1Foto: FoNet / Marija Đoković

Socijalna pravda je goruće pitanje u Srbiji, svaki četvrti stanovnik je u riziku od siromaštva, a prisutan je i fenomen „siromaštva zaposlenih“, koji ukazuje da je 10 odsto zaposlenih u riziku od siromaštva, ocenjeno je danas na konferenciji „Uticaj reformi na društvo“.

Nataša Vučković ispred Fondacije Centar za demokratiju, ocenila je da Srbija živi u dubokoj polarizaciji i da je „strašno podeljeno društvo“.

Našem društvu nedostaje dijalog, ne samo politički između vlasti i opozicije, nama nedostaje socijalni dijalog o stanju u društvu, rekla je Vučković.

Ona je napomenua da posebne posledice po društvo ima zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, što posebno pogađa prosvetu, zdravstvo.

Građane u jednom društvu predstavljau različite organizacije, partije, sindikati, udruženja, organizacije civilnog društva, rekla je Vučković i istakla da je pitanje da li država obraća pažnju na njih.

Da li je to u minimalnoj, dovoljnoj ili zadovoljavajućoj meri, jer ako to ne čini, reforme neće proizvesti efekte koji su potrebni, ocenila je Vučković i navela da se stiče utisak da je to dostupno favorizovanoj manjini, dok je većina građana na margini.

Vučković je rekla da je svaki četvrti stanovnik Srbije u riziku od siromaštva, a da je 10 odsto zaposlenih u riziku od siromaštva, kao i da su ogromne razlike između stanovništva u ruralnim i urbanim sredinama.

Prema njenim rečima, krajem godine će se videti efeketi krize pandemije na stepen zaposlenosti, odnosno nezaposlenosti.

Srbija je jedina zemlja u okruženju koja nije imala specijalnu meru namenjenu prodici sa decom, ukazala je Vučković.

Direktor Fondacije za otvoreno društvi Milan Antonijević rekao je da je važan zadatak temu evropskih integracija „prevesti na čitljiv i razumljiv jezik građanima“.

Imamo takvu socijalnu sliku Srbije u kojoj je socijalna pravda goruće pitanje, rekao je Antonijević, uz napomenu da su konzervativne procene da je 25 odsto stanovništva u riziku od siromaštva.

Posebno je važan fenomen „zaposlenih siromašnih“, naglasio je Antonijević, ukazujući da je pandemija samo doprinela nepovoljnoj situaciji.

Kapaciteti države da se suoči sa socijalnim nejednakostima su ograničeni, rekao je on.

Antonijević je izneo podatak da je Srbija, na listi od 157 država, na 151. poziciji po kapacitetu poreskog sistema da da doprinos smanjenju siromaštva.

Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa istakla je da je pandemija primer kako se ništa nije naučilo u kreiranju i primeni javnih politika, pa Srbija krajem oktobra ima iste probleme kao i u martu.

Posle skoro osam meseci vidimo da se reakcija sistema nije promenila, nije iskorišćeno vreme i pauze između skokova da se podvuče crta i napravi analiza šta su problemi u školstvu, obrazovanju, sistemu zdravstva, šta je falilo najosetljivijim grupama, ukazala je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari