U organizaciji Doma kulture, u Prijepolju je održan dvodnevni Simpozijum „Dani Sretena Vukosavljevića“, koji je po 26. put okupio eminentne naučnike i stručnjake iz oblasti društvenih nauka, odnosno sociologije, etnologije i istorije, ali i istraživače koji se bave pojedinim oblastima u okviru posebnih disciplina.


Ovogodišnja izlaganja svrstana su u četiri tematske celine, a kao i do sada, najviše je bilo diskusija i radova koji se odnose na značaj dela utemeljivača sociologije sela na ovim prostorima i jednoj od najznačajnijih ličnosti jednog vremena kakav je, bez sumnje, bio Sreten Vukosavljević. Naučne priloge ove godine dala su i četiri univerzitetska profesora, šest doktora nauka i nekoliko magistara. Ukupno je podneto dvadesetak radova vezanih za delo Sretena Vukosavljevića u širem smislu, balkanske ratove, tradicionalne vrednosti, kao i slobodne teme iz oblasti književnosti, demografije i građevinskog nasleđa.

Sreten Vukosavljević je rođen u Prijepolju 1881, a umro u Rovinju 1960. Bio je učitelj, aktivni učesnik oba svetska rata, između dva svetska rata dva puta biran za narodnog poslanika, poverenik i državni podsekretar za agrarnu reformu. U ratu je imenovan za predsednika Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS, 1943), ministar u Šubašićevoj vladi (1944) i ministar za agrarnu reformu i kolonizaciju u Titovoj vladi (1945). Zalagao se za bolje razumevanje Sandžaka i autonomni status te regije, kao i privredni i kulturni razvoj.

Bavio se i novinarstvom i rodonačelnik je medija u Sandžaku, gde je pokrenuo novine Sandžak. Napisao je više od 200 članaka, u Pravdi i Politici (1933-1941), o životu na selu (čiji je izbor od 59 članaka posthumno objavljen kao Pisma sa sela, 1962). Izabran je za honorarnog nastavnika za sociologiju na Pravnom fakultetu u Beogradu (1939). Posle rata postao redovni profesor na Katedri za istoriju države i prava Pravnog fakulteta u Beogradu. Uoči Drugog svetskog rata započeo rad na široko zamišljenoj Istoriji seljačkog društva u četiri toma, posvećenoj društvenom životu srpskog sela. Prvi tom izašao je 1953. (Organizovanje seljačke zemljišne svojine), a 1963. drugi tom (Sociologija stanovanja). Razdvojio je sociologiju sela od etnografije, istorije i antropogeografije, postavivši temelje njene naučne terminologije.

Sabrana dela

U okviru ovogodišnjeg naučnog skupa, posebno mesto zauzela je promocija Sabranih dela Sretena Vukosavljevića u izdanju „Službenog glasnika Srbije“. O ovom izdavačkom poduhvatu govorili su Slobodan Gavrilović, direktor i glavni i odgovorni urednik ove izdavačke kuće, kao i priređivači prof. dr Milovan Mitrović, dr Momčilo Isić i Dobrilo Aranitović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari