Sofija Todorović: Aktivistkinja - ledolomac 1Foto: Medija centar

Kada su srpske patriJote protestovale protiv Mona Đuraja, vlasnika pekare „Roma“ u Borči samo zato što je njegov brat Florim na Fejsbuku objavio fotografiju na kojoj je prekrstio ruke preko grudi, simbolišući dvoglavog orla sa albanske zastave, jedna od onih koja je odmah stala u njegovu odbranu je aktivistkinja za ljudska prava Sofija Todorović.

Pošto se „usudila“ da stane u zaštitu „jednog tamo Albanca“, Sofija se i sama našla na udaru uvredljivih komentara, pretnji i progona na društvenim mrežama. Obratila se Fondu za humanitarno pravo, koji je preko advokata u njeno ime podneo više krivičnih prijava policiji i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. Međutim, reakcija nadležnih organa je izostala. Sofiji i dalje stižu pretnje.

Pošto državne organe ne interesuje da zaštiti građane i građanke one drugačije Srbije, Srbije koja ne mrzi, koja je tolerantna i koja želi mirnu i lepšu budućnost, a upravo za koju se bori Sofija Todorović, Evropskom sudu za ljudska prava podnet je zahtev za usvajanje privremene mere zbog ugroženosti prava na njen život, nečovečnog i ponižavajućeg postupanja i povrede prava na poštovanje njenog privatnog i porodičnog života.

Sud u Strazburu prihvatio je da stane u njenu zaštitu, pa je Vladi Srbije naloženo da dostavi i sve dokumente policije, službe bezbednosti i tužilaštva koji se odnose na njen slučaj, kao i odluke po pritužbama i zahtevima koje je ona uputila državnim vlastima. Ako nadležni organi neće da štite sve svoje građane, ima ko hoće.

Sofija Todorović je rođena u Beogradu 1992. godine. Završila je Prvu beogradsku gimnaziju, a studirala na Pravnom fakultetu u Beogradu. Pre nego što je u februaru ove godine prešla u BIRN (Balkanska istraživačka mreža), tri godine je bila u Inicijativi mladih za ljudska prava gde se uglavnom bavila tranzicionom pravdom i demokratskim pitanjima. I pre Inicijative, bila je aktivistkinja, držala je predavanja u raznim školama za ljudska prava za mlade i programima razmene koji se tiču pomirenja. Liberalno demokratska partija uručila joj je prošle godine nagradu „Ledolomac“.

Kako sama kaže, najomiljenija izvođačica na svetu joj je Florence i pesma „Queen of the Peace“. Ne može da se odluči za omiljeni film, ali joj je zato serija „Černobilj“ top. „Predmeti“ obožavanja su joj Amal i DŽorž Kluni. Sofijin režim ishrane je doživeo tektonske promene, pa se uglavnom hrani zdravo, ali joj je „guilty pleasure“ večni Mek Donalds, a omiljena grickalica duvan čvarci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari