Softić Kadenić: Alarmantan jezik mržnje u medijima u BiH 1Foto: Aleksandar Roknić/Danas

Međunarodna konferencija Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO) posvećena ratnom izveštavanju i budućnosti istraživačkog novinarstva počela je danas u Sarajevu, u hotelu Ibis.

Oliver Vujović, generalni sekretar SEEMO, rekao je da i danas 22 godine od osnivanja te organizacije imamo mnogo problema u istočnoj i centralnoj Evropi u vezi sa novinarima.

– Sem bugarskog istraživačkog portala b52, glavni urednik beogradskog lista Danas je primio pretnje. Skoro da nema novinara koji nije imao dnevno problem zbog izveštavanja. Slično je i na Kosovu, koje ima problema sa novinarima, ali i sa pravima žena. Više od 100 novinara u Rusiji, Belorusiji i Turskoj je u zatvoru, dok u BIH policija preti istraživačkoj novinarskoj mreži. Realnost je da su u većini država i danas isti medijski problemi kao i pre 22 godine kada smo krenuli. naglasio je Vujović.

Darja Softić Kadenić, ministarka pravosuđa i administracije Kantona Sarajevo, istakla je da se BiH uglavnom bavi sobom i svojim temama i da je 69 na svetu po medijskim slobodama.

– Jezik mržnje u medijima u BiH je alarmantan, a samo 14 osuđujućih presuda za govor mržnje u proteklih 10 godina, kaže Softić Kadenić. Kako objašnjava, ima pozitivnih primera istraživačkog novinarstva, ali i suprotnih – napada, pretnji, a javni servisi još uvek ne igraju važnu ulogu u javnosti, istakla je kantonalna ministarka. Dodala je da dosta medija u BiH danas produkuje lažne vesti, što je neprihvatljivo.

O problemima novinara u BiH govorila je Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja novinara BiH, koja je izjavila da je Milorad Dodik, bivši član Predsedništva BiH i predsednik Republike Srpske, imao čak 17 napada na novinarke, ali da nijedan od ovih slučajeva mizoginije nije procesuiran.

– Čak 70 odsto slučajeva pretnji novinara generiše se od političara u BiH, rekla je Rudić.

Senad Hadžifejzović, vlasnik TV Fejs, rekao je da je više puta napadnut i verbalno i fizički zbog svojih emisija ili izveštavanja njegovog medija.

– Dva puta mi je navodno pukla guma i utvrđeno je da je profesionalno sečeno. Vlast nas namerno prepušta budalama da nam prete, naveo je Hadžifejzović.

Istakao je da državne institucije naprasno prekidaju ugovore sa njegovom televizijom jer kritikuje vlast.

– Svaka vlast se ponaša isto – recimo državna firma neće da finansira utakmice Federacije BiH jer se emituje kod nas. Onda, BH Telekom potpiše ugovor sa nama o seriji “Lud, zbunjen, normalan” kaže da je donedavni član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović naredio direktoru BH Telekoma da se prekine ugovor posle 24 dana.

Uručena je nagrada Centralnoevropske inicijative (CEI) i SEEMO za istraživačko novinarstvo Ani Babinets, glavnoj urednici kijevskog portala slidstvo.info.

Sitig: Ukrajina mora pobediti

Hendrik Sitig, direktor medijskog programa Fondacije Konrad Adenauer iz Sofije, rekao je u uvodnom govoru da rat u Ukrajini može da ima samo jedan kraj – “Ukrajina mora pobediti”.

– U BiH znaju šta je rat i znaju da će Ukrajinci pobediti, naveo je Sitig i dodao da će se na konferenciji raspravljati i o panamaskim papirima ali i o tome kakva je budućnost istraživačkog novinarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari