Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana ocenio je juče u Kotoru da je Crna Gora postigla impresivan napredak i da se brzo razvija i ostvaruje dinamičan progres na putu evropskih integracija. „Na to ukazuje i današnja preporuka Evropske komisije za ukidanje viznog režima za Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju“, kazao je Solana tokom razgovora sa ministrom inostranih poslova Milanom Roćenom.

Roćen je, kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, zahvalio Solani na kontinuiranoj podršci demokratskim procesima i afirmaciji evropske politike u Crnoj Gori i celom regionu Zapadnog Balkana. „Zajednički je ocenjeno da je evropska budućnost regiona, i jačanje međusobne saradnje zemalja regiona u tom pravcu, najbolji garant dugotrajne stabilnosti i prosperiteta na Balkanu“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je, posle razgovora sa Solanom u Kotoru, ocenio da je ta država ostvarila napredak u procesu evropskih i evroatlantskih integracija. Krivokapić je naglasio da primarni motiv pristupanja Crne Gore EU nije ekonomske prirode, već je reč prvenstveno o razvoju zajedničkih političkih vrednosti. „Pored pune posvećenosti Crne Gore procesu evropskih integracija, prioriteti su članstvo u NATO i vizna liberalizacija“, kazao je Krivokapić.

Krivokapić i Solana su, kako je saopšteno, razgovarali o spoljnopolitičkim prioritetima i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, sa akcentom, kako se dodaje, na Upitniku EU, budućim izazovima na putu ka EU i planiranoj dinamici ispunjavanja evropskih obaveza. Sagovornici su razmenili mišljenja o političkoj situaciju u regionu pri čemu je istaknut pristup Crne Gore i njen značajan doprinos ostvarenju regionalne stabilnosti, što je, kako se navodi, u interesu cele Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari