Sombor kao "grad golubova" već više od 200 godina 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Grad Sombor je 11. oktobra 1940. godine obeležavao 200 godina od svog naziva ,,grad golubova“, pisao je list Pravda. List Vreme pisao je o odnosima između Sjedinjenih Američkih Država i Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika.

Sombor kao "grad golubova" već više od 200 godina 2
Foto: digitalna.nb.rs

Nakon najezde Turaka i zauzeća Sombora, golubarstvo je počelo da dobija svoju formu i da predstavlja, ne samo pticu sa šarenim perjem, već i letača i pametnu životnju koja može pružiti mnogo zadovoljstava, navodi Pravda.

Po jednom turskom zapisu iz 1650. godine, pisca Evlije Čelebije, Sombor je predstavljen kao bogata varoš, puna bašta i zelenila, iznad kojih je preletalo mnoštvo golubova.

Provesti jedan dan sa golubarima i njihovim golubovima predstavljalo je pravo uživanje. Posle napornog dana, Somborci su nalazili sebi razonodu provodeći vreme sa golubovima.

Golubarenjem se bavio najveći broj Somboraca, bez obzira na starost i stalež.

,,Izvolite u Sombor, da provedete ovde jedan dan, jednu nedelju među somborskim golubarima, da se uverite koliko ova mala životinja pruža zadovoljstva. Golub pruža plemenito zadovoljstvo.“

Ceo tekst se nalazi na sajtu Narodne biblioteke. 

Sombor kao "grad golubova" već više od 200 godina 3
Foto: digitalna.nb.rs

,,Dejli Telegraf“ iz Londona je izveštavao o američko-sovjetskim odnosima posle pregovora koje je sovjetski poslanik u Vašingtonu imao tog ponedeljka sa zamenikom ministra inostranih poslova Velsom, piše Vreme.

Taj list je naveo da odnosi između ove dve zemlje nisu bili stabilni, jer SAD nisu priznale pripajenje baltičkih zemalja Sovjetskoj Rusiji.

Zbog toga je američka vlada odbila dozvolu brodovima baltičkih zemalja, koji su se nalazili u američkim lukama, da se vrate u Sovjetsku Rusiju.

Vlada u Vašingtonu je isto tako odbijala da uruči Sovjetskoj Rusiji novac i zlato koje su baltičke zemlje deponovale u SAD.

List je takođe saznao da je Sovjetska Rusija za normalizovanje odnosa sa SAD kao drugi uslov postavila ukidanje zabrane izvoza aviona iz Amerike u Rusiju.

Treći uslov koji su Sovjeti postavili jeste da se ublaži formalnost boravka sovjetskih državljana u SAD. SAD su u zamenu tražile da iste olakšice budu omogućene američkim državljanima u Sovjetskoj Rusiji.

Više o tom tekstu nalazi se na linku Narodne Biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari