Sonja Biserko: Putin je očajan 1Foto: Medija centar

Fijasko ruske vojske na ratištima Ukrajine ogolio je sve slabosti ruske vojske, od aljkavosti, nemotivinisanosti, loše organizacije, do korumpiranosti ruskog vojnog vrha – kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

U osvrtu na jutrošnji nastup predsednika Rusije, u kojem je pretio trećim svetskim ratom i nuklearnim oružjem, Biserko kaže da se fama o ruskoj vojnoj nepobedivosti istopila pred ukrajinskim otporom i željom da se otrgne iz ruskog zagrljaja.

– Putinu nije pomogao ni samit u Samarkandu, gde je od svojih „saveznika“ dobio jasnu poruku da ne ide dalje. Tajip Redžep Erdogan poručuje, nakon tog sastanka, da treba naći „dostajanstven put ka izlasku“. Nasuprot Putinovim tvrdnjama da Zapad radi na razbijanju Rusije, mnoge zemlje se upravo pribojavaju takvog raspleta aktuelne situacije – ističe Biserko.

Na generalnoj skupštni UN, napominje ona, velika većina zemalja članica optužila je Rusiju za agresiju i povredu 5. člana Povelje UN.

– Nelegitimna promena granica otvara prostor za brojne nove konflikte i Putinovoj tvrdnji da nisu sve zemlje suverene, kao i pravu suverenih zemalja da kolonizuju svoje susede, poput Ukrajine. Njegovo obraćanje naciji u ranim jutarnjim satima je očajnički potez da spase stanje na terenu kakvo je bilo pre 24 februara. Umesto da realno sagleda situaciju, Putin je optužio Zapad da želi uništenje Rusije. Odluka o mobilizaciji 300.000 rezervista je takođe opasna, jer su već, kako javljaju neki mediji, rasprodate sve avionske karte iz Moskve za Jerevan, Tbilisi i Istanbul. Doći će do novog talasa emigracije iz Rusije i to mlađeg stanovništva. Činjenica da su do sada mobilisani uglavnom mladići iz etničkih zajednica koje žive u Ruskoj Federaciji takođe stvara tenzije i mogućnost za pobunu. Do sada je, po nekim procenama, poginulo 50.000 ruskih vojnika – kaže sagovornica Danasa.

Odluka o referendumu u dvema samoproglašenim republikama je takođe nelegitimna, smatra ona, kao i pokušaj je da se realizuje bar deo njegovog plana s početka invazije.

– Svet neće priznati njihovo priključivanje Rusiji, kao ni Ukrajina koja je odlučna da vrati sve teritorije pod svoju kontrolu. Referendum će, kako ističu u Kijevu, samo otežati pregovore. Sve ovo ukazuje na to da Putin nije spreman da se suoči sa svojom promašenom i poražavajućom politikom, ne samo prema Ukrajini, nego i u Rusiji. Rusija je ovim ratom već izgubila status važne i respektabilne vojne sile i stvorila je uslove za scenario (koji pripisuje Zapadu) za njen raspad – kaže Biserko.

Prema njenim rečima, ova situaciji može se razrešiti na dva načina – pregovorima ili iracionalnim odlukama koji svet uvodi u krajnje opasnu situaciju.

– Ukoliko se Putin odluči za oružje ili, kako je rekao, „mi imamo oružje s kojim možemo odgovoriti na sve izazove“ to znači da njegovo bliže okruženje nije spremno da mu se suprotstavi i spreči takav samoubilački potez – zaključuje naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.