Sotirovski: Niš od EU do sada dobio 12 miliona evra 1Foto: Beta/SAŠA DJORDJEVIC

 Od 2011. godine do sada grad Niš je uspeo da iz Evropske unije (EU) za različite projekte „privuče“ oko 12 miliona evra nepovratnih sredstava, dok je kroz različite projekte koji su realizovani sa državom iz EU u Niš stiglo 175 miliona evra, izjavila je danas gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona se u Gradskoj kući sastala sa šefom odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikolom Bartolonijem, a tema sastanka bili su projekti koji su Nišu potrebni i mogućnosti da budu realizovani sredstvima iz fondova EU.

„Od 2011. godine do danas uspeli smo da kao Grad povučemo oko 12 miliona evra različitih nepovratnih sredstava, koji su nam pomogli da mnogo toga uradimo u gradu, kao i naše gradske opštine. Tu su i IPA projekti prekogranične saradnje, a zajedno sa državom uspeli smo da Gradu donesemo 175 miliona evra, iskorišćenih za rekonstrukciju Kliničkog centra, izgradnju Naučno- tehnološkog parka, sređivanje industrijske zone Sever 1 i 2, izgradnju streljane, završetka projekta za izgradnju Ekspo centra. pripremljen je projekat za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda čija je vrednost 85 miliona evra”, rekla je ona.

Sotirovski je kazala da su u Gradu svesni činjenice da EU opredeljuje kroz projekte dosta novca za zemlje Zapadnog Balkana, pa i za Srbiju.

Bartoloni je poručio da Niš ima kapacitete da aplicira sve više za sredstva koja pripadaju Evropskoj uniji.

„Kako Srbija bude napredovala na svom putu ka Evropskoj uniji, sve više i više pažnje će se poklanjati decentralizaciji i lokalnim samoupravama i njima će opredeljivati sve više sredstava“, kazao je Bartoloni.

On je kazao da će se ta sredstva opredeljivati za lokalni ekonomski razvoj, socijalnu inkluziju, inkluziju Roma, socijalno stanovanje i za projekte zaštite životne sredine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari