Domaćin Svetskog kupa potpuno je opravdao nadimak „crvena furija“, s obzirom na način na koji se domogao četvrtfinala. Ništa se neočekivano nije dogodilo, međutim kvalitet Španije u kombinaciji sa „spoljnim efektima“ svakog na planetarnom šampionatu navodi na pomisao da Španiju jednostavno ništa ne može omesti u nameri da se domogne zlata, drugog u istoriji ove zemlje.


Nakon odigrane prve faze u prelepoj Granadi, Madrid je ugostio deo ekipa koje su izborile plasman u osminu finala, dok se drugi deo „kostura“ igra u Barseloni. „Barklikard arena“ u prestonici Španije deluje zaista impresivno u svim segmentima, a posebno je zanimljiva za predstavnike medija. Naši najveći klubovi trebalo bi da se ugledaju na halu od 15.500 mesta u kojoj novinari imaju fantastične uslove za rad. Od same pres sale, do keteringa sve deluje perfektno i gotovo je neuporedivo sa onim sa čime se novinari susreću u Pioniru, pa i u Beogradskoj areni.

Stiče se utisak da je domaćin sve pripremio za proslavu zlatne medalje. Ako se pogleda dosadašnji učinak Španije čini se potpuno opravdano. Pet rutinskih pobeda u prvoj fazi, upotpunjeni su sa ubedljivim trijumfom nad Senegalom u osmini finala (89:56). Meč sa Francuskom za plasman u polufinale biće idealna prilika „crvene furije“ da raščerupa „ galske petlove“ i da im se potpuno revanšira za prošlogodišnji poraz u polufinalu Evropskog prvenstva u Sloveniji. Podatak da je domaćin na šampionatu rivale pobeđivao sa prosečnom razlikom od nekih 25 poena umnogome podseća na generaciju koja je sa Jugoslavijom 1989. godine došla do evropskog zlata u Zagrebu prosečno pobeđujući rivale sa skoro 30 razlike.

Pau Gasol je zaista „srce i duša“ tima. Bez njega i sa njim, uprkos tome što je vrhunska reprezentacija, Španije jednostavno nije ista ekipa. Podatak da bez Pau Gasola u timu ova generacija „crvene furije“ nikada nije osvojila zlatnu medalju jasno pokazuje da je reč o najboljem igraču Španije i sigurno među tri koja su ikada igrala košarku na Starom kontinentu. Iako ima pune 34 godine, sve kolege na planetarnom šampionatu složile su se da se to uopšte ne odražava na njegovu igru. Uprkos visini od 213 centimetara Gasol je recimo na meču sa Senegalom u tri vezana kontranapada Španije bio egzekutor, što ilustruje i njegov voljni momenat u nameri da se sa zlatom na veličanstven način oprosti od nacionalnog dresa. Pau je najbolji strelac tima sa 20.5 poena po moču, kao i bloker sa 2,2 „banane“ po utakmici. Prva je figura reprezentacije i čovek oko koga se sve vrti. Uz Huana Karlosa Navara i brata Marka zadužen je za ambijent u timu. Pau, Navaro i Rejes pripadaju istoj generaciji koja je u mlađim kategorijama bila prvak Evrope i sveta i koja je to isto ponovila u seniorskoj konkurenciji. Njih trojica će se gotovo izvesno oprostiti od nacionalnog dresa posle Svetskog kupa i zato su u centru pažnje. Rejes igra znatno manje u odnosu na neka prethodna takmičenja, međutim, publika ga prosto obožava i na svakom meču zahteva od selektora Orenge da ga uvede u igru.

Španija sve reprezentacije slama visokim ritmom tokom utakmice. Selektor u rotaciji mahom koristi deset igrača, čime održava izuzetan ritam. Svi su podređeni uspehu reprezentacije i bez pogovora izvršavaju zadatke. Niko se ne buni što nema preveliku minutažu, pa čak i podređenu ulogu. Serhio Rodrigez, Kalderon, Ljulj, Ibaka, igraju znatno manje u odnosu na reputaciju, uglavnom da bi obavili određene zadatke i odmorili nekog od braće Gasol, Navara ili Fernandeza, odnosno Rubija. Mnogi u Španiji smatraju da je selektor Orenga upravo najslabija karika i da ima neuporedivo manji autoritet u odnosu na Pau Gasola i Huana Karlosa Navara. On je i sam svestan da ga na klupi može ostaviti samo zlato na šampionatu. Često je nervozan, gestikulira i komunicira sa sudijama, igra ziheraški, nespreman da veće poverenje ukaže Rodrigezu, Ljulju, Klaveru, rejesu, pa i Ibaki.

Batum zove Embida da nastupi za Francusku

Džoel Embid, ovogodišnji pik Filadelfije i nekadašnji as univerziteta Kanzas, spada u grupu najperspektivnijih centara u NBA. Iako je iz Kameruna, to nije smetalo Nikolasu Batumu, vedeti Francuske, da počne sa lobiranjem kako bi Embid u bliskoj budućnosti nastupio za „galske petlove“.

Gasol rovit

Velika potrošnja u dosadašnjem deli šampionata uticala je na zdravlje Pau Gasola. Nakon duela sa Senegalom lider Španije izjavio je da će mu veoma prijati tri dana odmora do četvrtfinalnog meča sa Francuzima.

– Imali smo veoma zahtevnu utakmicu sa Senegalom u fizičkom smislu. Nisam u potpunosti zdrav, ali se nadam da ću se do meča sa Francuskom u potpunosti oporaviti – izjavio je najbolji košarkaš Španije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari