Spasović: Cenzure danas nema, samo suptilnih pritisaka 1Foto: BC

Danas nema uopšte cenzure u medijima, ima samo vrlo suptilnih, pre svega finansijskih, pritisaka i pritisaka na oglašivače da se ne pojavljuju u Danasu.

Ovako je odgovorio prvi urednik Danasa Grujica Spasović na jedno od pitanja građana na Fejsbuk strani Danasa u okviru Intervjua na mreži, a povodom 21 godine izlaženja našeg lista.

Na pitanje da li je Danas partijski bilten DS, Spasović je naveo da list nikad to nije bio. Takođe, prema njegovim rečima, Danas nije i nikad nije bio opoziciono glasilo, već isključivo nezavisno glasilo, ali da će kritike uvek biti usmerene pre svega na nosioce vlasti.

“Svojevremeno imali smo žestoke okršaje sa pojedincima iz te stranke, i drugih stranaka, ali o tome se manje zna. Stiče se privid da smo radili po nekom njihovom diktatu što je potpuna neistina. Ne samo u moje vreme već i kasnije. Neki funkcioneri DS nisu hteli da govore za Danas jer su iz nekog razloga ljuti. Bitno je napomenuti i da gotovo niko od nas nije član DS niti ijedne druge stranke”, rekao je prvi urednik lista.

On je dodao i da je tačno da Danas ima mali tiraž ali da nije tačno da ne pokriva svoje troškove. Kako je rekao, mi smo od samog početka na nekoj nuli i ceh plaćaju pre svega zaposleni u Danasu i honorarni saradnici koji često ostaju bez primanja i ima ih pet, šest puta manje od ostalih redakcija.

“Za razliku od drugih listova Danas uredno plaća svoje poreze i državi ništa ne duguje. Kada bi imao ravnopravni tretman na kioscima i kod distributera, tiraž bi bio mnogo veći i ne bi čitaoci protestovali što Danasa nema na kioscima, pogotovo u unutrašnjosti”, ocenio je naš sagovornik.

Jedno od pitanja je glasilo “Da li vas boli to što Vođa kaže da ne čita vaš list?”, a Spasović je odgovorio: “To je jedna od njegovih neistina jer vrlo često citira Danas i napada ga. Teško da bi tako žestoke kritike upućivao na nešto što nije pročitao”.

Bilo je i pitanja ko je finansirao Danas do 2000. godine, na šta je Spasović odgovorio da je 17 novinara, uglavnom iz Borbe i Naše Borbe, osnovalo list, a jedinu pomoć koju su dobili pre izlaska bila je od Norveške narodne pomoći, koja je iznosila 100.000 nemačkih maraka.

“Kada je reč o dnevnim novinama, to izgleda kao kada biste sa 100 dinara otišli na večeru u Hajat. Izgleda da smo ipak uspeli da platimo tu večeru…”, kratak je bio Spasović.

On je naglasio i da misli da se o Kosovu dosta priča i piše, ali na vrlo pogrešan način što truje atmosferu i otežava pokušaje da se situacija normalizuje. Kako je dodao, mislimda ipak treba nastaviti pregovore sa Prištinom i završiti ih sa nekih obavezujućim papirom.

Na vlasti su oni koji su uticali na stvari devedesetih

Na pitanje na Fejsbuk strani Danasa treba li neko da odgovara kod nas za ratove 90-ih, inflaciju, plate od dve marke, moralni propast…, Spasović je rekao da “naravno da treba i naravno da neće”. “Danas su na vlasti oni koji su u velikoj meri uticali na sve to”, ocenio je.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963.1073741828.246511218867585/857307361121298/?type=3&theater

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari