SPC: Istorijska poseta Vartolomeja Hrvatskoj 1Foto: SPC

Patrijarh vaseljenski i carigradski Vartolomej doputovaće 9.septembra u Zagreb, gde će otvoriti naučnu konferenciju u srpskoj pravoslavnoj gimnaziji, da bi istog dana posetio i područje na kome je bio logor smrti Jasenovac i prisustvovao večernjoj liturgiji u hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki, saopštava Informativna služba SPC.

Na konferenciji „Novomučenici: perspektiva II“ učestvovaće stručnjaci za problem holokausta Efraim Zurof, direktor Simon Vizental centra u Jerusalimu, Ruta Vaganaite iz Litvanije, protojerej Aleksandar Zin iz Rusije, istoričari, sociolozi, teolozi i drugi eksperti iz više zemalja, među kojima i iz Poljske, Rumunije, Hrvatske, Izraela i Srbije.

Radnim delom konferencije u gimnaziji „Katarina Kantakuzina Branković“ predsedavaće episkop slavonski Jovan.

Mitropoliti zagrebačko-ljubljanski Porfirije ističe da patrijarh Vartolomej dobro poznaje prilike u Hrvatskoj i „stoga za pravoslavne Srbe predstavlja najveću radost što su prvi put u dosadašnjoj istoriji u prilici da budu domaćini prvom čoveku Pravoslavlja“.

Predviđeno je da patrijarh Vartolomej sa arhijerejima i učesnicima konferencije istog dana poseti područje na kome je bio logor smrti Jasenovac i prisustvuje večernjoj liturgiji u hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki.

U subotu, 10. septembra 2016. godine, patrijarh Vartolomej i poglavar SPC, patrijarh Irinej služiće, povodom obeležavanja 75 godina od stradanja žrtava Jasenovca, svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Istog dana biće osveštan i obnovljeni episkopski dvor u Pakracu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari