SPC ne podržava raskolnike

Ostavite komentar


  1. Šta bi juče u B.Luci, otkud policija u dvorištu crkve? Nema komentara dok se juri narod i vernici i vrši represija nad narodom.E moj pope…
    Nisi ti kriv, mi smo krivi.

  2. Uvaženi G-dine, kod Vas važe različiti aršini. Kad Vam treba i ide Vam u prilog, kanonsko pravo i ponašanje u skladu sa njima , sve je u redu. Ukoliko Vam ne idu na ruku, kao sad, dobijanje tomosa za ukrajinsku crkvu, to nije legitimno i ne priznajete dotičnu državnu crkvu. Pa svakom iole pismenijem čovjeku je jasno crkveno uređenje kod pravoslavnih zemalja. Sa svojom matičnom crkvom se zaokružuje vlast u zemlji. Raspadom SSSR-a, stvorene su nove države i normalno je da one imaju svoju crkvu! Isto kao što se ujedinjenjem više država, ujedinjuju i crkve u jednu, jedinstvenu crkvu (pravoslavnu) novostvorene ujedinjene države! I još nešto, nije poznat slučaj, kod pravoslavne crkve, da je majka crkva dala dobrovoljni pristanak, tzv tomos, ćerki crkvi. Sve su nastale u nekom momentu jake, prije svega ekonomski, nove države! Tako je i srpska postala autokefalna od nikejske, a ne od svoje matične ohridske, zar ne!? Dakle, kao što ste prije neki dan rekli u svom obraćanju, u pravoslavlju je uređenje drugačije od katoličkog, nema vrhovonog poglavara, nema pandana, pape! To ste isticali zbog odluke Vaseljenskog patrijaha da Ukrajini da tomos i da preduprijedite njegovu odluku. Kad su njegove odluke i izjave išle Vama u prilog, uvijek ste ga navodili kao potvrdu svog rada i djelovanja. Zato dragi naš pastire, vratite se svom stadu i čuvajte ga!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.