SPC ograničava slobodu izražavanja 1Foto: FoNet/AP

Povodom ultimatuma koji je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej uputio profesorima Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta da se ne mogu pojavljivati u medijima bez posebnog blagoslova, oglasila se grupa profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu oštro osuđujući ovakvu odluku.

Oni upozoravaju da „ova zabrana predstavlja grubo ogrešenje o prava i slobode zaposlenih na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu“.

Odluku da se teolozima zabrani nastupanje i učestvovanje na televiziji, radiju ili u drugim medijima ukoliko za to nisu dobili poseban arhijerejski blagoslov, pod pretnjom crkvenodisciplinskog postupka, patrijarh Irinej uputio je dekanatu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, nakon što su pojedini od njih javno stali „u odbranu“ Darvinove teorije evolucije, odnosno potpisali apel kojim se protive izbacivanju Darvinove teorije iz školskih programa.

Grupa profesora Filozofskog fakulteta podsetila je da je sloboda mišljenja i izražavanja zagarantovana Ustavom Srbije, koji propisuje da se ova prava primenjuju bez ikakvih uslova, pa se tako ne mogu osporiti ni Ustavom SPC na koji se patrijarh poziva.

„Zaposlenima na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu kao građanima Republike Srbije niko, pa ni SPC, ne može ograničavati i uskraćivati slobodu mišljenja i izražavanja. Nijedan drugi akt – uključujući i Ustav SPC – nema nikakvo dejstvo u pogledu prava i sloboda koje Ustav Republike Srbije garantuje“, navodi se u njihovom otvorenom pismu. Oni su upozorili da osim što se ograničavaju osnovna ljudska prava ovom zabranom se krše vrednosti akademske zajednice o razmeni mišljenja, što onemogućava dolazak do novih znanja i pozvali patrijarha da preispita ovakvu odluku.

 

Potpisnici otvorenog pisma

Miloš Arsenijević, Aleksandar Baucal, Vladimir Vuletić, Miloš Vuletić, Vasilije Gvozdenović, Milanko Govedarica, Aleksandar Dobrijević, Slađana Dragišić, Vladan Đorđević, Drago Đurić, Andrej Jandrić, Đokica Jovanović, Monika Jovanović, Radmila Jovanović, Eva Kamerer, Goran Knežević, Živka Krnjaja, LJiljana Lazarević, Mladen Lazić, Slobodan Marković, Miljana Milojević, Lidija Miškeljin, Ivan Mladenović, Tamara Nikolić Maksić, Dragana Pavlović Breneselović, Aleksandar Palavestra, Slobodan Perović, Duško Prelević, Danka Purić, Lidija R. Radulović, Nikola Samardžić, Nada Sekulić, Vera Spasenović, Milan Stančić, Danijela Stefanović, Dubravka Stojanović, Milorad Stupar, Oliver Tošković, Nenad Cekić, Perica Špehar i Sandra Šćepanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.