SPC: Ustoličen novi episkop valjevski 1Valjevo, Foto: wikipedia

Danas je ustoličen novi episkop valjevski, Isihije Rogić, objavila je Srpska pravoslavna crkva (SPC) na svom sajtu.

Na Liturgijskom sabranju u Hramu Vaskrsenja Hristovog patrijarh Porfirije je „svečano uveo u tron“ novog valjevskog episkopa.

Vladika Isihije je na mesto episkopa valjevske eparhije izabran na majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Danas ustoličen episkop valjevski, Isihije Rogić, rođen je 3. novembra 1965. godine u Moskvi.

Kako prenosi TV Hram, živeo je i u Beogradu, ali je zbog očeve diplomatske službe veći deo mladosti proveo u inostranstvu.

Osnovnu i srednju školu je pohađao na engleskom i srpskom jeziku, a 1985. godine završio je srednju Dizajnersku školu u Beogradu.

Od 1987. do 1991. studirao je psihologiju u Vašingtonu, kao i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 2018. godine.

„Na samom početku duhovne i materijalne obnove manastira Kovilja, koji je započeo današnjiu patrijarh SPC Porfirije, otac Isihije se pridružio bratstvu 1992. godine, da bi u monaški lik bio (unapređen) 1995. U čin đakona je rukopoložen 18. jula 1999. godine, a nedelju dana kasnije je rukopoložen za jeromonaha“, navodi TV Hram.

Činom arhimandrita odlikovan je 21. novembra 2014. godine i na predlog igumana i bratstva postao je nastojnik Kovilja.

„Reč Episkopa treba da se temelji na veri u živog Boga. Ništa bolje i ništa lakše, jer eparhija u koju dolazite jeste eparhija vere, eparhija molitve i eparhija ljubavi“, poručio je patrijarh SPC Porfirije novoustoličenom episkopu valjevskom Isihiju u saopštenju.

Po blagoslovu patrijarha Porfirija, odluku Svetog Arhijerejskog Sabora o izboru vladike Isihija za episkopa valjevskog pročitao je Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.