Specijalni sud potvrdio optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića i 29 saradnika 1foto Peđa Milosavljević / STARSPORT)

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu kontrolisalo je formalnu ispravnost optužnice protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još 29 pripadnika te kriminalne grupe i utvrdilo da je ona propisno sastavljena, objavile su Večernje novosti.

Optužnica će biti prosleđena svim optuženima, njihovim braniocima, kao i oštećenima i njihovim pravnim zastupnicima.

Okrivljeni i branioci imaju pravo da podnesu odgovor na optužnicu u roku od osam dana od dana dostavljanja.

Optužnicom se svim optuženima na teret stavljeno krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela. Tužilac je za svakog optuženog ponaosob naveo krivična dela za koja osnovano sumnja da ih je izvršio.

Za pet teških ubistava izvršenih u statusu saizvršioca optuženi su Veljko Belivuk, Miloš Budimir, Srđan Lalić, Nebojša Janković i Vlada Draganić, a za četiri teška ubistva, takođe u saizvršilaštvu, okrivljeni su Marko Miljković, Marko Budimir, Nemanja Đurić, Dejan Tešić i Bojan Hrvatin.

Tužilac za organizovani kriminal Milan Nenadić i zamenici tužioca Saša Ivanić i Zoran Babić naveli su u optužnici da su Goran Veličković, Zdravko Radojević, Milan Ljepoja, Lazar Vukićević i Aleksandar Gligorijević ubijeni iz bezobzirne osvete. Svi ti zločini, prema navodima iz optužnice, počinjeni su u saizvršilaštvu, a svako od okrivljenih imao je unapred pripremljenu ulogu u izvršenju krivičnog dela.

Ubistva su, prema optužnici, izvršena u vikendici u Ritopeku, Livadska ulica broj 3. Žrtve su mučene i masakrirane, a ubijane su sekirama i noževima.

„Posle zločina tela su sečena, a tragovi su uništavani u industrijskoj mašini za mlevenje mesa i kostiju. Gotovo svaki od tih postupaka osumnjičeni su fotografisali mobilnim telefonima i sadržaj razmenjivali posredstvom zaštićene aplikacije ‘Skaj'“, prenose navode optužnice Večernje novosti.

List dodaje da su „monstruozne fotografije slali svojim vođama, akako se sumnja reč je o čelnicima ‘kavačkog klana’, pre svega Radoju Zviceru, a potom i suparničkim ekipama, uz pretnju da će tako svi oni završiti“.

Ranije je Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal, donelo rešenje o produženju pritvora do 30 dana za Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još 25 optuženih.

Odbrana sa slobode dozvoljena je optuženima Bojanu Hrvatinu i Vojislavu Đorđeviću i Vladimiru Dimitrijeviću, „za koje pritvor nije ni tražen“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.