Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv 53 osobe za masakr u Meji, kod Đakovice 1foto (BETAPHOTO/ANDRIJA IGIĆ/)

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv 53 osobe za masakr u Meji i drugim selima u području „Reka e Keqe“ u opštini Đakovica.

„Za ovaj zločin optužene su 53 osobe, od kojih je šesnaestoro bilo na položaju u važnim vojnim i policijskim strukturama Srbije. Okrivljeni optužnicom se terete za krivično delo u saizvršilaštvu“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je u periodu od 27. do 29. aprila 1999. godine odvijala „zajednička i dobro organizovana operacija Vojske Jugoslavije i ministarstva unutrašnjih poslova u kojoj su učestvovali i pripadnici srpskih paravojnih grupa“.

„U toj operaciji ubijeno je 370 osoba koji nisu učestvovali u borbama u trenutku ubistva. Osim ubistava, operacija je uključivala proterivanje hiljada civila iz tog regiona, spaljivanje njihovih domova i njihovo nasilno slanje u Albaniju. Ove deportacije su bile praćene maltretiranjem i oduzimanjem ličnih dokumenata deportovanih“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari