Parastos povodom 16 godina od stradanja 49 meštana sela Kravice kod Bratunca, na Božić 1993. godine, služen je u ponedeljak u lokalnoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla. Parastos je služen i za 152 ubijena srpska vojnika i civila.

Prema rečima meštanina Dragana Nikolića ujutro 7. januara 1993. godine, na Božić, vojnici Armije BiH iz Srebrenice, predvođeni Naserom Orićem izvršili su zločin u Kravici. „Ubijali su nepokretne starce i decu zatečenu u kućama, a ranjenike, koji su bili smešteni u seoskoj školi, masakrirali, a potom zapalili. Kada smo, posle nekoliko dana ušli u selo našli smo ostatke izmasakriranih tela, koje je bilo teško identifikovati“, rekao je Nikolić. „Zar ni fotografija na kojoj se vidi Orićna belom konju, okružen svojim vojnicima ispred zapaljene škole i ambulante, nije dokazni materijal za haške i domaće delioce pravde“ , rekao je Nikolić.

„Svedočio sam u Hagu o stradanju meštana ovog sela, ali, ruka pravde još nije stigla nijednog zločinca“, izjavio je Dragomor Miladinovićkome su u Kravici ubijeni sinovi Đorđe i Ratko.

Opštinske delegacije boračkih organizacija, Saveza logoraša, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Udruženja nestalih lica Bratunac-Srebrenica položili su cveće na Vojničko groblje. Obeležavanje godišnjice stradanja Srba u Kravici, prvi put ove godine, proteklo je bez polaganja cveća na centralno spomen obeležje u tom selu, koje se gradi za 3.282 srpska vojnika i civila poginula u poslednjem ratu na prostoru Birča. Kako je rečeno novinarima, porodice stradalih u znak protesta što spomenik nije završen ni sedam godina od početka gradnje, nisu dozvolile da se na taj način oda pošta njihovim najmilijim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari