U novovaroškom selu Štitkovo, pre dva dana je otkrivena spomen ploča sa imenima 108 četnika, pripadnika Ravnogorskog pokreta iz sedam sela pod Čemernicom i Javorom. Događaju je prisustvovao veliki broj ljudi, a obeležje je osveštao i služio parastos vladika Mileševski Filaret.


Spomenik se, inače, nalazi u neposrednoj blizini biste podignute pre tri godine komadantu drugog mileševskog četničkog korpusa Vuku Kalaitoviću-Kalaitu, u čijim redovima su se borili i četnici u čiju slavu je podignuto spomen obeležje.

– Spomenik podižu članovi udruženja „Knezovi Raškovići“ i potomci Ravnogorskog pokreta. Na mermernim pločama su uklesana imena 58 mladića od 17 do 25 godina, a mnogim četnicima se ne zna grob, kazao je Vojin Vučićević iz Humanitarne organizacije “Stara Raška“, koji je pokretač inicijative za podizanje sada ovog već spomen parka u Štitkovu.

O Kalaitoviću postoji i drugačija slika i viđenje, a podizanju biste pre tri godine usprotivili su se SUBNOR i pojedine bošnjačke organizacije, tvrdeći da je reč o ratnom zločincu. Vuk Kalaitović, zvani Kalait, bio je komandant Drugog mileševskog četničkog korpusa i prema izveštaju četničkog komandanta Pavla Đurišića, ova jedinica je učestvovala 1943. u masakru nad Bošnjacima zapadnog Sandžaka i istočne Bosne.

Prema izveštaju Pavla Đurišića, u vojnim akcijama četnika u pljevaljskom, čajničkom i fočanskom srezu, “sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena da nijedan njihov dom nije ostao čitav”. “Za vreme operacija se pristupilo potpunom uništavanju muslimanskog življa bez obzira na pol i godine starosti. Naše ukupne žrtve su bile 22 mrtva od kojih dva nesrećnim slučajem i 32 ranjena. Kod muslimana oko 1.200 boraca i do 8.000 ostalih žrtava: žena, staraca i dece”, piše Đurišić u izveštaju komandantu Draži Mihailoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari