Spor države i sindikata obrazovanja: Ko ima pravo na jubilarnu nagradu za 40 godina staža? 1Foto: Stefana Savić

Nedavnim izmenama Posebnog kolektivnog ugovora (PKU) zaposleni u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika dobili su pravo na isplatu jubilarne nagrade i za 40 godina radnog staža, ali se odmah po objavljivanju PKU pojavila nedoumica koja do danas nije razrešena.

Redakciji Danasa javio se nastavnik iz jedne srednje škole koji pita da li pravo na jubilarnu nagradu imaju svi koji su napunili 40 godina staža u 2022. godini ili samo oni koji su taj staž napunili posle stupanja na snagu Posebnog kolektivnog ugovora, tačnije od 12. novembra 2022.

Jedinstven stav o ovom pitanju nemaju ni u Komisiji za tumačenje posebnog kolektivnog ugovora koja se, kako saznajemo, podelila upravo u vezi sa tumačenjem člana PKU koji definiše jubilarne nagrade.

U kolektivnom ugovoru piše da se „jubilarna nagrada isplaćuje zaposlenom u godini kada navrši 10, 20, 30, 35 ili 40 godina rada ostvarenog u radnom odnosu“, a upravo termin „u godini“ znači da pravo na jubilarnu nagradu imaju svi koji napune propisane godine staža tokom 2022, smatra Srđan Slovića, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.

– Međutim, na sastanku Komisije za tumačenje PKU predstavnici ministarstava su smatrali da pravo na jubilarnu nagradu imaju oni koji su 40 godina staža napunili posle stupanja na snagu PKU. Predstavnica našeg sindikata je podsetila na tumačenje Komisije iz 2015, koje se odnosilo na 35 godina staža i tada je rečeno da zaposleni koji u godini navrši taj staž ima pravo na isplatu jubilarne nagrade, iako ga je stekao pre datuma stupanja na snagu PKU. Međutim, ministarstvo je ostalo pri svom pa je sastanak završen bez konačnog dogovora – kaže Slović, koji ukazuje na nonsens da se promenom personalnih rešenja u komisiji menja tumačenje.

On dodaje da su neke lokalne samouprave zaposlenima već isplatile jubilarne nagrade za 40 godina staža, a onima kojima se to pravo osporava jer su staž stekli pre početka važenja PKU savetuje da budu strpljivi jer finansijska potraživanja ne zastarevaju tri godine.

Slović kaže da će se videti u narednom periodu koliko ima spornih slučajeva i da li će se komisija za tumačenje PKU ponovo sastajati i napominje da će „Nezavisnost“ svojim članovima sugerisati da podnesu tužbe ako im pomenuto pravo na jubilarnu nagradu bude bilo osporeno.

– Sud će zakon primeniti, neće ga tumačiti – poručuje Slović.

Da je došlo do raskola u komisiji potvrdili su i u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije koja je na svom sajtu objavila zapisnik sa sastanka Komisije za tumačenje PKU, održanog 8. decembra prošle godine.

“ Nakon oko 90 minuta Komisija je prekinula sa radom. Razlog za prekid je bilo tumačenje člana 31. PKU-a i pravu na jubilarnu nagradu za 40 godina rada u prosveti. Naime, predstavnici Ministarstva prosvete, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva finansija i Ministarsta za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja su stava da se pravo na jubilarnu nagradu ostvaruje od dana objavljivalja PKU-a u Službenom glasniku. Iako član 31 praktično nije menjan nije ih zanimalo tumačenje Komisije iz 2015. godine. A ono glasi: „Imajući u vidu da se jubilarna nagrada isplaćuje zaposlenom u godini kada navrši 10, 20, 30 ili 35 godina rada ostvarenog u radnom odnosu, zaposleni ima pravo na isplatu jubilarne nagrade sa navršenih 35 godina rada u radnom odnosu, bez obzira na to što ih je navršio 5. februara 2015, a PKU je stupio na snagu 5. marta 2015“, piše u izveštaju.

Iz Unije su naveli da se „ponovo potvrdilo nepisano pravilo da se prosvetni radnici, za sve ono što su izborili bilo štrajkom, bilo kolektivnim pregovaranjem, moraju boriti najmanje još jednom i to za primenu prava“ i poručili da „neće odustati“.

Koliko iznose jubilarne nagrade?

Za 10 godina staža jubilarna nagrada iznosi pola prosečne plate, za 20 godina staža zaposlenima sleduje jedna prosečna plata, za 30 godina jedna i po, za 35 godina se dobijaju dve plate, a za 40 dve i po prosečne zarade.

Ukoliko jedinice lokalne samouprave ne obezbede u budžetu i ne isplate jubilarne nagrade zaposlenima u osnovnim i srednjim školama koji to pravo stiču u 2023. godini, ministar nadležan za poslove finansija može, na predlog ministarstva nadležnog za poslove obrazovanja, privremeno obustaviti prenos transfernih sredstava iz budžeta Republike Srbije, odnosno pripadajućeg dela poreza na zarade, u iznosu neisplaćenih jubilarnih nagrada zaposlenima u osnovnim i srednjim školama iz budžeta jedinice lokalne samouprave, navedeno je u Zakonu o budžetu za 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari