Rok za potpisivanje sporazuma o jedinstvenoj Islamskoj zajednici (IZ) u Srbiji biće prolongiran za posle izbora – saznaje Danas. Kako objašnjava izvor našeg lista, tada će biti „mnogo komotnije da se razgovara o tome“, jer sada pomirenja podeljenih strana u IZ „ne može da bude tema za sebe, iako to zaslužuje“.


Vidljivih konkretnih aktivnosti o formiranju jedinstvene institucije svih muslimana u Srbiji nema. Sve je u sferi nagađanja nakon sastanaka turskih i srbijanskih državnih zvaničnika. Analitičari sa ovog područja, kako vreme odmiče, smatraju da je „turska inicijativa“ osuđena na propast. U prilog ovim tvrdnjama ide i nedavna izjava glavnog muftije IZ u Srbiji Muamera Zukorlića da je sve bliža „varijanta C“ – nepotpisivanje sporazuma „o vraćanju jedinstva IZ“.

Tekst sporazuma ima nekoliko varijanti i svima je zajedničko da sadašnji vrhovni poglavari IZ u ovoj državi – muftija Muamer Zukorlić i reis-ul-ulema Adem Zilkić ne mogu da se kandiduju za čelne funkcije u jedinstvenoj IZ, da im se zabranjuje bavljenje politikom, agitovanje za političke partije i održavanje političkih skupova u džamijama. Ostale odredbe su različite. Na tim drugim delovima sporazuma se „lome koplja“. IZ u Srbiji, potpomognuta svojim duhovnim centrom u Sarajevu, bi da sedište bude u Novom Pazaru i da na čelnoj poziciji bude muftija Zukorlić. IZ Srbije i srbijanske vlasti se zalažu za sedište u Beogradu, jer „i Makedonija, i Crna Gora i BiH, posle stvaranja samostalnih država imaju svoje samostalne IZ sa centrima u svojim glavnim gradovima“.

Dobro obavešteni izvori tvrde da je „kamen spoticanja“ u pregovorima na relaciji Ankara – Beograd, upravo, muftija Zukorlić „kojeg Beograd ne želi da vidi na mestu vrhovnog poglavara muslimana u Srbiji“. To je nedavno potvrdio i muftija Zukorlić da su glavni problem on i njegova pozicija, iako je pristao da se ne kandiduje za glavnog muftiju, već samo da ostane sandžački i tada je optužio „beogradski režim za opstrukciju potpisivanja sporazuma“. Reis-ul-ulema IZ Srbije Zilkić sve vreme, od kada je krenula priča o pomirenju, tvrdi da on o sporazumu ne zna ništa, da je spreman da razgovara sa suprotnom stranom „u interesu muslimanskog jedinstva“, ali da nema govora o ukidanju Rijaseta u Beogradu.

Da reis-ul-ulema IZ BiH Mustafa Cerić drži stranu glavnog muftije IZ u Srbiji i da za svog saradnika hoće da izvuče maksimalno iz razgovora, potvrđuje se u njihovim čestim susretima i zajedničkim nastupima na osnivačkim skupovima bošnjačkih institucija i susretima čelnika institucija koje osniva muftija Zukorlić sa reisom Cerićem u Sarajevu.

Ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin nedavno je rekao da veruje u jedinstvo IZ, ali i da dvojica muslimanskih poglavara rizikuju da ih vernici napuste ukoliko se ne dogovore. O trećoj opciji unutar IZ, u Novom Pazaru, govori se skoro dve godine. Čak se pominje i konkretno ime imama koji je na čelu nevladine organizacije koja među mladima promoviše islamske vrednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari