Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs izjavila je juče da je postizanje mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca još uvek moguće do kraja ove godine, iako obe strane u to sumnjaju.
Rajsova se sastala sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom koji je bio prilično pesimističan u pogledu postizanja dogovora sa Izraelcima.

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs izjavila je juče da je postizanje mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca još uvek moguće do kraja ove godine, iako obe strane u to sumnjaju.
Rajsova se sastala sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom koji je bio prilično pesimističan u pogledu postizanja dogovora sa Izraelcima. Američka sekretarka je otputovala u mirovnu misiju na Zapadnoj obali u subotu uveče i provela je veći deo jučerašnjeg dana u sastancima sa izraelskim i palestinskim liderima. Ona želi da „obnovi entuzijazam“ u pogledu mirovnih pregovora pre zvanične posete američkog predsednika Džordža Buša krajem meseca, koji će prisustvovati proslavi 60 godina od osnivanja Izraela.

Ubijen civil u Pojasu Gaze

Gaza – Izraelski vojnici ubili su palestinskog civila u južnom dijelu Pojasa gaze, koji je pod kontrolom Hamasa, rekli su bolnički izvori. Isti izvori navode da je 41-godišnjeg muškarca pogodila izraelska teknovska granata ispred njegove kuće u blizini grada Kan Junis. Portparol izraelske vojske potvrdio je da izraelske snage djeluju u toj oblasti, ali da nema informacije o incidentu. Izrael često otvara vatru na Pojas gaze u cilju suzbijanja palestinskih raketnih napada na izraelske zajednice na jugu. Srna – Rojters

Kao osnovnu prepreku u uspostavljanju dobrih odnosa između dve suprotstavljene strane, Abas je naveo činjenicu da Izrael i dalje kontroliše pojas Gaze i nastavlja sa izgradnjom stambenih objekata na Zapadnoj obali.
Takođe, on je dodao da veliki problem predstavlja i to što ne postoji želja Izraela da ukloni više stotina vojnih kontrolnih rampi duž Zapadne obale. Rajsova je na konferenciji za novinare sa Abasom, zahtevala od Izraela da ne odustaje od pregovora i ujedno je oštro kritikovala vladu te zemlje da ne čini dovoljno da bi poboljšala život stanovnika Zapadne obale.
Abas i izraelski premijer Ehud Olmert obnovili su mirovne pregovore na konferenciji prošlog novembra na inicijativu američkih vlasti, kada je dogovoreno da se mirovni pregovori završe do kraja 2008. godine, odnosno pre isteka predsedničkog mandata Džordža Buša.
Prema mirovnom dogovoru, Izrael bi trebalo da obustavi izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i da obezbedi slobodu kretanja za Palestince, dok bi Palestinci trebalo da raspuste paravojne jedinice. Međutim, do sada nijedna strana nije ispunila svoj deo dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari