Sporazum o razmeni podataka između Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Ministarka pravde Srbije Maja Popović, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić i predsednica Komisije za sprečavanje korupcije Severne Makedonije Biljana Ivanovska potpisali su danas sporazum o razmeni podataka u svrhu provere izjava o imovini.

Takav sporazum prvi put je potpisan u regionu, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde. Popović je rekla da je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala jedan od prioriteta u radu Vlade Srbije i istakla da Ministarstvo pravde u tome aktivno učestvuje u domenu svojih nadležnosti.

„Srbija je u potpunosti posvećena procesu evrointegracija i svesna je neophodnosti suštinskih i temeljnih reformskih procesa u oblasti pravosuđa i osnovnih prava, kao i u oblasti borbe protiv korupcije“, naglasila je Popović.

Ivanovska je rekla da se potpisivanjem ovog sporazuma otvara nova mogućnost za proveru podataka o imovini i interesu službenih lica i izvan njihove matične države, kao i da je ovo prvi korak ka otkrivanju nezakonito stečene imovine koja se prenosi ili kupuje u inostranstvu.

Leposavić je kazao da je cilj sporazuma o razmeni podataka u svrhe provere izjava o imovini sprečavanje korupcije putem direktne administrativne razmene podataka koji se odnose na prijavljenu imovinu između strana potpisnica.

Direktor sekretarijata regionalne Antikorupcijske inicijative, koja je pripremala potpisani sporazum, Vladan Joksimović smatra da današnja ceremonija predstavlja početak novog i neposrednog oblika saradnje država potpisnica na osiguravanju transparentnosti i jačanju integriteta nosilaca javnih funkcija. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i ataše za pravosuđe ambasade Austrije u Srbiji Džordž Stava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari