Sprečeno iseljenje pukovnika Gojka Lalovića 1Foto: FB/Združena akcija Krov nad glavom (Arhiva)

Prinudno iseljenje penzionisanog pukovnika JNA Gojka Lalovića iz stana u Vespučijevoj 24, na Bežanijskoj kosi, sprečeno je danas kada se grupa aktivista Združene akcije Krov nad glavom okupila ispred ulaza i onemogućila izvršitelju da uđe u prostorije i obavi iseljenje.

Kako se navodi u saopštenju Združene akcije, „pukovnik Gojko Lalović je 2005. godine nezakonito penzionisan, čime je ostao bez mogućnosti da dobije kredit kako bi platio otkup stana koji je dobio od vojske. Iako je sud više puta naložio Ministarstvu odbrane da Gojka vrati u radni odnos, Ministarstvo jednostavno odbija da to učini. Međutim, nakon što Gojko više nije mogao da otplaćuje stan, Vojno-građevinski centar mu je poništio rešenje o dodeli stana i sada šalje izvršitelje da njega i njegovu porodicu prinudno isele iz jedinog doma“.

– Za mene je današnji dan drugi najteži datum u mojoj profesionalnoj službi. Prvi je bio polovinom decembra 2005. godine kada su me isterali iz Vojske i uputili na sud da tamo tražim zakon – kazao je Lalović za Danas. On je objasnio da ga Vojska u kojoj je radio izbacuje iz stana koji mu legalno pripada i koji mu je dodeljen rešenjem o dodeli stana.

– Izbacivanjem iz Vojske poremećeno je sve, jer sam kao zaposleno vojno lice imao pravo na deo učešća ličnim sredstvima dići kredit u jednoj od banaka. Imao sam potvrdu o uplaćenom delu učešća kao vojno lice koje uplaćuje deo novca u vojno stambeni fond. Vojska uplaćeni deo do tada nije priznala i tako dovela u pitanje vlasništvo stana – kazao je pukovnik. On je istakao da je javni izvršitelj došao u pratnji pripadnika Ministarstva odbrane, sa dva vojna policajca, a ispred ulaza u stan bili su aktivisti organizacije Krov nad glavom, koji su sprečili izvršitelja da u stan uđe kako bi iselio pukovnika i njegovu porodicu.

– Izvršitelj me je pitao da li napuštam stan, ja sam rekao ne, stan je moj i ne mogu da dozvolim da me Vojska kojoj pripadam izbacuje iz sopstvenog stana. LJudi koji su bili prisutni nisu joj dali da uđe u stan, ona je pozvala policiju koja je došla i ubrzo otišla, nakon čega je izvršiteljka konstatovala da se iseljenje odlaže – rekao je Lalović.

Prema pukovnikovim rečima, do ove situacije dovelo je to što je te 2005. godine skrenuo pažnju na nepravilnosti u radu tadašnjeg ministra odbrane Prvoslava Davinića, koji ga je potom prema ličnom zahtevu i proceni razrešio radnog odnosa. Rečeno mu je da gubi radni odnos i da je u penziji.

– Skrenuo sam pažnju na dve nezakonitosti, prvu, to što ne ispunjavam uslove za penziju, drugo, želim da rešavam stambeno pitanje učešćem, a ako odem u penziju ne mogu dići kredit, i gubim stan. Doslovce, kazao mi je tadašnji ministar, naredba je izvršna, zakonitost dokazujte sudom. Tužio sam i šest presuda posedujem u moju korist. Uvažava se tužba, poništava se i naredba i rešenje. Osporena akta su doneta suprotno zakonu – ukazuje on. Kako kaže, „Ministarstvo odbrane je prekršilo Ustav“ i „za Ministarstvo odbrane presude Upravnog suda ne predstavljaju ništa“.

Rov u stanu

– Kopao sam rovove i branio državu, gde god da sam se našao. Sada moram da kopam rov u sopstvenom stanu i da ga branim od nekog ko hoće prinudno da me izbaci iz njega. Niti mirno spavamo, niti smo bezbedni moja porodica i ja – kazao je Lalović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari