Sprečeno krijumčarenje oko pet tona nafte na Prahovu 1Foto: FoNet/Uprava Carina

Carinici su na prelazu Prahovo, sa Rumunijom, sprečili krijumčarenje preko 5.000 litara nafte na domaćem brodu koji je prevozio ugalj, saopštila je danas Carina Srbije.

Nafta je pronadjena na brodu „Ćuprija“ u vlasništvu beogradske firme, a koji je bio natovaren sa preko 900 tona uglja, dok je za sobom vukao i baržu sa dodatnih 500 tona.

Prekršaj je otkriven kada se brod tokom večeri pojavio na ulaznoj strani carinske ispostave Prahovo, a dežurni carinski službenik zajedno sa policajcem i predstavnikom Lučke kapetanije sproveo redovnu kontrolu tokom koje je otkriveno da se u tankovima za pogonsko gorivo nalazi daleko više evro dizela od prijavljene količine.

Nakon merenja ispostavilo se da brod prevozi 5.187 litara goriva više od prijavljene količine.

Protiv zapovednika broda, 62-godišnjeg srpskog državljanina iz Stare Pazove, pokrenut je prekršajni postupak zbog neprijave goriva koje je po svoj prilici trebalo da se nadje na crnom tržištu.

Očekuje se da ishod prekršajnog postupka koji će se voditi pred nadležnim sudom dovede do naplate novčane kazne, nadoknade za uskraćene dažbine, kao i naplate protivvrednosti neprijavljenog goriva, što bi u slučaju ovog prekršaja moglo dostići iznos od oko milion dinara.

Kako Carina navodi, sredstva naplaćena nakon okončanja prekršajnog postupka u celosti biće uplaćena u državni budžet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari