Opština je pripremila 12 razvojnih projekata, vrednih 10 miliona evra, koje će realizovati uz pomoć sredstava iz fondova Evropske unije.

Zbog nedovoljno sredstava u budžetu, shvatili smo da ćemo projekte najbolje realizovati ako se oslonimo na fondove EU, te smo ojačali opštinsku službu koja se bavi isključivo međunarodnim konkursima i u toj oblasti postiže zapažene rezultate – kaže Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište.

Najznačajniji projekat je izgradnja vodoizvorišta u Ostrovu, koji se finansira sredstvima iz „IPA 2011“, u okviru programa „Socio-ekonomski razvoj Dunavskog regiona u Srbiji“. U prvoj fazi biće izdvojena sredstva za izradu i opremanje tri bunara – kapaciteta 30 litara u sekundi, sa kompletnom hidromašinskom i elektroopremom – što bi, uz izgradnju vodotornja i potisnog cevovoda Ostrovo – Srebrno jezero, trebalo trajno da reši problem vodosnabdevanja ovog podunavskog kraja.

Projekat obuhvata i izgradnju, te opremanje crpne stanice sa rezervoarom zapremine 1.500 kubika, a cilj sveukupnih aktivnosti je da se obuhvate kompleks „Beli bagrem“ i novo turističko naselje „Silver lejk“. Predsednik Milić kaže da vrednost ove investicije iznosi 4,5 miliona evra i najavljuje da će realizacija biti započeta 1. jula…

Među većim projektima opštine Veliko Gradište su i uspostavljanje rečne linije Usije – Nova Moldava, odnosno izrada Studije za podizanje zaštitne obale močvarnog područja Divici – Požežena, koji se realizuju u saradnji sa susednom Rumunijom. Tu je, takođe, i obnova srednjovekovne Ramske tvrđave, koju će finansirati Republika Turska, preko svoje razvojne agencije „Tika“, koja je nedavno izdala nalog da se uradi projekat, posle čega bi trebalo da počnu i konkretni radovi. U fazama predviđeno je da radovi potraju narednih pet godina.

Praksa

Za pripremu novih projekata, kojima ćemo aplicirati za sredstva iz fondova Evropske unije, na saradnju smo pozvali i naše mlade, nezaposlene sugrađane. I, odazvalo se 20 studenata kojima će rad u ovoj oblasti biti korisno iskustvo – procenjuje predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari