Nakon što je dobila otkaz dok je na bolovanju, vaspitačica iz Subotice odlučila da tuži Predškolsku ustanovu “Naša radost” 1Jovanka Kovačević, foto: Privatna arhiva

Jovanki Kovačević (51) iz Subotice, zaposlenoj u Predškolskoj ustanovi “Naša radost” na radnom mestu medicinska sestra-vaspitač na neodređeno vreme, prošle nedelje je uručeno Rešenje o prestanku radnog odnosa, a kako se to desilo dok je na bolovanju, Kovačević je podnela tužbu protiv “Naše radosti” .

Kako je Danas ranije pisao, Jovanka Kovačević je operisala kičmu u januaru 2022. godine, te kada se vratila na posao, zatražila je od Predškolske ustanove “Naša radost” premeštaj sa radnog mesta medicinska sestra-vaspitač na radno mesto vaspitača da bi radila u grupi sa starijom decom, obrazloživši da ne sme da diže teret teži od tri kilograma.

Premeštaj je dobila u septembru prošle godine, ali kako Kovačević tvrdi, nakon nekoliko dana dobila je poziv iz Ustanove da pređe sa stalnog radnog odnosa na određeno vreme.

Kada je ovu ponudu odbila, Kovačević kaže da je vraćena na radno mesto medicinska sestra-vaspitač sa ugovorom na neodređeno vreme, a nakon povrede na poslu i tri vanredna lekarska pregleda, zbog pretrpljenog stresa počela je da ima košmare, anksioznost i panične napade, zbog čega je trenutno na bolovanju.

“Meni se još vodi bolovanje do 5. maja i tada moram da odem kod doktorice da se to zaključi. To je Komisija odredila, jer sam bila kod psihijatra i on je utvrdio da sam anksiozna i imam košmare i panične napade. Noću sanjam da mi deca ispadaju, sanjam tu svoju povredu, za koju je vaspitačica koja je bila tamo izjavila da sam iscenirala”, kaže za Danas Jovanka Kovačević.

Međutim, prošle nedelje Jovanki Kovačević je na kućnu adresu stiglo Rešenje o prestanku radnog odnosa, nakon što je Predškolska ustanova “Naša radost” razmotrila Izveštaj o izvršenom vanrednom lekarskom pregledu od 1. marta ove godine, kojim je utvrđeno “da je Kovačević Jovanka zdravstveno sposobna, sa ograničenjem za rad na radnom mestu medicinska sestra. Nije sposobna za rad kao vaspitač”, te je preporučena promena radnog mesta u okviru njenih kvalifikacija.

Kako je obrazloženo u Rešenju, budući da Predškolska ustanova “Naša radost” prema važećem Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova nema predviđeno radno mesto medicinska sestra, niti ima upražnjeno drugo radno mesto koje bi odgovaralo njenim kvalifikacijama, “stekli su se zakonski uslovi da Kovačević Jovanki na radnom mestu medicinska sestra-vaspitač prestane radni odnos”.

“Odnosno da nema odgovarajuću psihičku, fizičku i zdravstvenu sposobnost za rad sa decom. Meni nigde u medicini rada nijednoj ne piše da ja psihički nisam sposobna, oni su to napisali”, kaže Kovačević.

Za Jovanku Kovačević ovo Rešenje o prestanku radnog odnosa je po mnogo čemu sporno, jer osim što, kako ističe, “radniku koji je na bolovanju se ne sme dati otkaz”, takođe je uvidela i nekoliko grešaka.

“Napisali su da radim na radnom mestu vaspitač, a ja radim na radnom mestu medicinska sestra-vaspitač, to je prvo. Drugo je što su napisali da sam psihički nesposobna, ja nisam psihički nesposobna, to ne sme niko da kaže, znači ovde će verovatno biti veštačenje neuropsihijatra, zato što je neuropsihijatar i za kičmu i za psihu. Treće, napisali su da radim dve godine kog njih, a ja radim sedam”, tvrdi Kovačević.

Kako objašnjava, ona je u Predškolskoj ustanovi “Naša radost” zaposlena od 1. marta 2017. godne na određeno vreme, dok ugovor na neodređeno vreme na ima od 19. jula 2021. godine, koji je jedini naznačen u Rešenju o prestanku radnog odnosa, zbog čega se Kovačević pribojava da joj se prethodni rad na određeno vreme neće obračunavati prilikom isplate otpremnine koja joj sleduje.

Ona navodi i da je pre nego što je dobila Rešenje o prestanku radnog odnosa, koje je datumirano 5. aprila ove godine, posredstvom advokata zatražila od Predškolske ustanove “Naša radost” da je pošalju na ekspertizu u Novi Sad, budući da je izrazila sumnju u poslednju medicinu rada, ističući da “ja nisam medicinska sestra, nisam zdravstveni radnik, ja sam radnik predškolske ustanove i to je greška”, na šta tvrdi da niko iz Ustanove nije odgovorio, niti kontaktirao nju ili njenog advokata.

Zbog svega toga, Kovačević kaže da je po dobijanju Rešenja o prestanku radnog odnosa doživela još jedan stres i šok, te iako je imala pravo na žalbu, odlučila je da tuži Predškolsku ustanovu “Naša radost”, koju navodi da je podnela juče.

Dodaje i da se zbog ovog problema obratila i gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću, koji joj je izašao u susret i rekao da će pomoći koliko je u njegovoj mogućnosti.

Bez odgovora iz Predškolske ustanove “Naša radost”

Povodom tvrdnji koje je iznela Jovanka Kovačević, Danas je kontaktirao direktora Predškolske ustanove “Naša radost” Nebojšu Markeza, poslavši mu pitanja u ponedeljak na njegov imejl koji je naveden na zvaničnom sajtu Ustanove.

Međutim, i pored toga što mu je uredno ostavljen i broj telefona na koji može da se javi, direktor nije poslao odgovore, niti je uzvratio pozivom, do objavljivanja ovog teksta.

Advokat: Zaposleni može da dobije otkaz dok je na bolovanju

Na pitanje Danasa da li zaposleni može da dobije otkaz dok je na bolovanju, subotički advokat Uroš Milovanović, čija oblast delovanja je radno pravo, kaže da može, odnosno da to nije smetnja.

Kada je u pitanju slučaj Jovanke Kovačević, Milovanović navodi da u načelu, odnosno ovakvoj situaciji kada poslodavac ne može da obezbedi zaposlenom radno mesto u skladu sa odlukom Komisije, poslodavac ima pravo zaposlenom da otkaže ugovor o radu, uz isplatu otpremnine.

“Ta otpremnina koja se obračunava, obračunava se za ceo period rada zaposlenog, dakle od kada je zasnovao radni odnos kod tog istog poslodavca i ona mora da bude isplaćena do dana prestanka radnog odnosa. Dakle, ne može prvo da joj prestane radni odnos, pa tek nakon toga da joj se isplaćuje otpremnina, do tog momenta ona mora da bude obračunata i isplaćena”, objašnjava Milovanović.

Shodno tome, Milovanović navodi da otpremina treba da obračunava i period u kojem je Jovanka Kovačević imala ugovor na određeno vreme u Predškolskoj ustanovi “Naša radost”, odnosno svaku punu godinu rada kod istog poslodavca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari