Sporazum o podeli vlasti u Zimbabveu umalo nije propao pošto je predsednik Robert Mugabe zahtevao pravo da imenuje sve ključne ministre u kabinetu, čime ugrožava moć opoziciji.

Nakon sastanka 84-godišnjeg predsednika i premijera Morgana Cvangiraija, Pokret za demokratske promene (MDC) na čijem je čelu predsednik vlade, zatražio je od Tabo Mbekija, posrednika iz Južne Afrike u pregovorima između vlade i opozicije da spasi situaciju. Međutim, zvaničnici Južne Afrike nisu mogli da potvrde da su primili ovakav zahtev. Mbeki se povukao s funkcije predsednika Južne Afrike 21. septembra.

Prema sporazumu o podeli vlasti, koji je potpisan 15. septembra uz posredstvo Mbekija, vlada će imati 31 ministrastvo, dok će u 13 dominirati Cvangiraijeva MDC, a u tri politička frakcija ove partije koju predvodi Artur Mutambara. Međutim, pregovori o tome koja će ministarstva pripasti kojoj strani, nisu završeni pre potpisivanja sporazuma, a proces je zapao u krizu usred sukoba oko vlasti u Južnoj Africi.

Džon Mukambe, politički analitičar sa Univerziteta u Zimbabveu, smatra da je sporazum o podeli vlasti od samog početka bio „pun rupa“. „Ne znam o čemu je MDC razmišljao kada ga je potpisivao. Prema tom dokumentu, Mugabe i dalje ima svu vlast. Sporazum ima nedostataka jer ne određuje poluge moći. Mugabe se sada ponaša onako kako se moglo očekivati. On ne samo da odstupa od sporazuma već i očigledno nastoji da iskoristi MDC kao pokriće za povratak neposrednih stranih investicija u zemlju. Možemo očekivati formiranje vlade do kraja nedelje upravo onako kako Mugabe želi. On je pod pritiskom stare garde iz partije Zanu-PF koja ne želi da ostane bez posla“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari