"Spuštanje granice krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina": Vučić predložio 10 mera povodom tragedije u školi 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti povodom tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“, predložio deset mera koje bi trebalo da spreče da se ovakvi događaji dese u budućnosti, a među kojima je i mera spuštanja granice krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina.

Kada je reč o lovačkom naoružanju:

1. Uvođenje moratorijuma za izdavanje dozvola za držanje i nošenje oružja u sledeće dve godine.

2. Izvršiti reviziju svih izdatih dozvola za držanje oružja.

3. Izvršiti kontrolu načina na koji lica koja imaju dozvolu drže oružje. Posebno kontrolisati da li su ispunjeni zakonski uslovi za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja. Obratiti pažnju da li se oružje čuva odvojeno od municije i da li je dostupno maloletnicima i drugim neovlašćenim licima.

4. Izvršiti kontrolu rada svih streljana. Doneti propise o usloviima i načinu korišćenja streljana uključujići zabranu pristupa maloletnim licima, licima lišenih poslovne sposobnosti, i osuđivanim licima.

Kako je Vučić rekao neke od ovih odredbi postoje al neke su nedovljno jasne sa nedovoljno jasnim sankcijama.

5. Propisivanje krivične i pravne odgovornosti za lica koja omoguće maloletnim licima da dođu u posed vatrenog oružja i koja ih obučavaju da rukuju vatrenim oružjem.

6. Mogućnost snižavanja starosne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina „Uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda“, naglasio je Vučić.

Vučić  je dodao i da postoji bojazan da je dečak znao da ne može biti krivično i pravno odgovoran.

7. Pooštravanje sankcija za nepoštovanje obaveza pružalaca medijskih usluga uključujući internet televiziju i druge elektronske medije i društvene mreže. Zabrana programskih sadržaja kojima se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu da naškode zdravlju maloletnika.

8. Uvesti obavezne šestomesečne testove za narkotike u srednjim školama.

9. Organizovati posebne službe i mobilne timove za vršnjačko nasilje u okviru centara za socijalni rad koji bi reagovali na slučajeve vršnjačkog nasilja.

10. Razmotirti uvođenje zabrane pristupa sajtovima dark net i slično, koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari