Sputnjik: „Raša tudej“ na srpskom uskoro počinje sa radom 1Foto: Shutterstock/nomading

Ruska državna televizija „Raša tudej“ na srpskom jeziku uskoro će početi rad, a glavna urednica biće Jelena Milinčić, ćerka urednice Sputnjika Ljubice Milinčić, objavio je Sputnjik.

Ruski portal je ovu informaciju objavio u odgovoru na javno gostovanje bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca, u kom je pomenuo Jelenu Milinčić.

„Evo, i da upoznamo Šutanovca da Jelena Milinčić, ćerka Ljubinke Milinčić, više nije ni u Parizu, niti se tamo školovala (kako je navodio u medijskim nastupima) već je u Beogradu i da je glavni urednik Raša tudeja koji će uskoro početi da radi na srpskom jeziku“, objavio je Sputnjik, prenosi N1.

Savet EU je u martu odlučio da obustavi distribuciju ruskih državanih medija „Raša tudej“ i „Sputnjik“ na teritoriji cele EU. Kako su preneli mediji, sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su kablovska, satelitska, IPTV, platforme, veb stranice i aplikacije, a sve relevantne licence, ovlašenja i dogovori o distribuciji su suspendovani, naveli su u Savetu EU.

U Briselu su ocenili da su ta dva medija važni instrumenti u „podsticanju i podršci ruske agresije” protiv Ukrajine i da predstavljaju „značajnu i direktnu pretnju javnom redu i bezbednosti EU”.

Vest da će ruska TV stanica otvoriti predstavništvo u Srbiji prva je objavila Nova.rs u julu.

Portparol EU Peter Stano je, na pitanje N1 da prokomentariše te najave, tada podsetio da je EU uvela ograničenja za taj medij u okviru sankcija Rusiji, kao i da se od Srbije, kao zemlje kandidata, očekuje da se prostepeno usklađuje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i njenim odlukama.

„‘Raša tudej’ je deo instrumenatarijuma propagande i dezinformacija Rusije s kojom Kremlj dopunjuje svoju ilegalnu agresiju protiv Ukrajine i ubijanja Ukrajinaca“, naveo je Stano u odgovoru N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari