Zakon ne dozvoljava pokretanje Raše tudej u Srbiji: Korak dalje od EU ili dimna bomba? 1EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Raša tudej ne može da pokrene program u Srbiji zato što bi to bilo protivno srpskim propisima. Ovo za Danas kaže Judita Popović, članica REM-a, nakon što se u medijima pojavila informacija da ruska televizija planira da dođe.

Popović objašnjava da Zakon o elektronskim medijima striktno navodi da u Srbiji ne može nijedan mediji da se registruje ako predstavlja vlasništvo države, autonomne pokrajine ili javnog preduzeća.

– Tu je zakon jasan. A tek ne mogu se registruju ako su u vlasništvu strane države. I ja nemam nikave dileme oko toga – navodi Popović.

Raša tudej je ruska državna televizija, koju EU označava kao instrument širenja ruske propagande, zbog čega je njeno emitovanje onemogućeno.

Prvo registracija u APR-u pa ostalo

Ipak, to što je RT mediji u državnom vlasništvu nije sprečilo REM da mu da zeleno svetlo za program na nemačkom.

Naime, u decembru prošle godine, kako je pisao nedeljnik Vreme, REM je izdao licencu za kanal RT na nemačkom na period od osam godina, sve do 6. decembra 2029. godine. Mediji iz Rusije je tu dozvolu od REM-a tražio kako bi pokušao da se pojavi u Nemačkoj, što mu je nakratko i pošlo za rukom.

Sada postoje najave da će Raša tudej doći u Srbiji. Portal Nova.rs preneo je da ruski mediji planira da otvori predstavništvo.

Da je u pripremi otvaranje tog kanala, potvrdila je za Nova.rs i Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica Sputnjik Srbija.

– Neće sada početi da radi u Srbiji, nego se priprema, rekla je ona. Prema informacijama Nova.rs na čelu te televizije biće upravo ćerka urednice Sputnjika s tim da ona ovu informaciju nije ni potvrdila ni demantovala.

Judita Popović kaže da bi uopšte bila pokrenuta procedura pred REM-om, Raša tudej mora prvo da se registruje u Srbiji kao privredno lice.

– Time stiču pravo za dodelu frekvencije, a potom REM odlučuje da li ispunjavaju osnovne pretpostavke za to – kaže Popović. Ona objašnjava da ne postoje određeni rokovi po kojima bi REM trebalo da donese odluku od trenutka kada bi RT eventualno aplicirao za dozvolu.

Sagovornica Danasa ipak dodaje da ne veruje da će ruska televizija zaista i doći.

– Ja mislim da će to ostati na nivou priče, jer Srbija ima neke obaveze kao kandidat za ulazak u EU. I ma kakvo bilo raspoloženje građana prema EU, mi još zvanično nismo odustali od evropske agende – navodi Popović.

Samo dimna bomba ili nešto više?

Njeno mišljenje deli i Slobodan Georgiev, direktor Newsmax Adria televizije, koji kaže da njemu sve to izgleda kao jedna dimna bomba, ali dimna bomba koja i te kako može da nanese štetu Srbiji.

– Prvo mi nemamo jasnu potvrdu da postoji takva ideja. Mi imamo informaciju da RT ima nameru da dođe i imamo izjavu Ljubinke Miličić, kojoj ja lično ne verujem. I ruskoj strani odgovara da diže galamu i pravi problem Srbiji. A upravo mi sve na to liči jer će ovako Srbija biti prepoznata kao zemlja koja se udaljava od EU – kaže Georgiev.

A gde je Srbija, odnosno na čijoj je strani, danas je nakon vesti o dolasku RT u Srbiju pitala poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu i izvestalac iz senke za Srbiju, Viola fon Kramon.

Ona je istakla da je u nedavnoj Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji, koja je usvojena ovog meseca, jasno navedeno da naša država mora da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU.

– To uključuje i zabranu rada ruskih propagandnih medija koje podržava država, a to su Sputnjik i ‘Raša tudej’. Dakle, Srbija ne treba da služi kao osnov za zaobilaženje sankcija EU i platforma za širenje ruske propagande na druge zemlje u regionu. Pozivamo predsednika Vučića i novu Vladu Srbije da jasno pokažu gde su. Jedna stvar je neuvođenje sankcija, a sasvim druga još gora – aktivna pomoć ruskim zastupnicima u širenju propagande. To je krajnje neprihvatljivo i samo će dodatno narušiti odnose EU i Srbije – naglasila je fon Kramon.

Upravo zbog odnosa EU i  Srbije bilo bi važno da se što pre izjasne nadležne institucije, ističe Slobodan Georgiev.

– Ministarstvo kulture ima ženu koja se zove Maja Gojković. Ona bi mogla da kaže kakva je politika Srbije u toj oblasti. Da li je za Srbiju prihvatljivo da jedan takav kablovski kanal bude oformljen i ovde, ako su zaista najave o dolasku RT tačne. Ako nisu, ako je to  jedna vrsta dimne bombe, trebalo bi reći da je u pitanju potpuna izmišljotina. Svako odlaganje dodatno će štetiti imidžu Srbije kao zemlje koja se bar deklerativno zalaže da ide u EU, a zapravo svojim nekim postupcima govori suprotno – zaključuje Georgiev.

Savet EU inače je još u martu odlučio da obustavi distribuciju ruskih državanih medija „Raša tudej“ i „Sputnjik“ na teritoriji cele EU.

Ljubav prema Rusiji iz interesa

Upitan kako vidi izveštavanje provladinih medija o Rusiji, te da li je tu bilo neke promene, Slobodan Georgiev kaže da je sve isto. “Provladini mediji su apsolutno opredeljeni prema Rusiji i tu nema nikakve dileme. U jednom trenutku je liberalna javnost pomislila da će doći do promene. Naravno da do promene nije došlo. Igra se po istom principu. I ja ne verujem da će se bilo šta na tom polju menjati. A pogotovu se neće menjati u ponašanju tabloida”, kaže Georgiev, dodajući da podrška koju ovi mediji daju Rusiji je motivisana isključivo interesima odnosno uverenjem da im to donosi političku zaštitu i novac.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari