Evropsko 'ne' pokušaju instaliranja ruske televizije: "Od Srbije se očekuje da poštuje odluke EU" 1Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Evropska unija očekuje od Srbije da se uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom, rečeno je u Evropskoj komisiji za Radio Slobodna Evropa (RSE) povodom nezvaničnih najava u srpskim medijima da RT/Russia Todai planira da otvori televizijsku stanicu u Srbiji.

U izjavi Pitera Stena, portparola EK za spoljnu politiku i bezbednost, dodaje se da se od Srbije očekuje da poštuje odluke Evropske unije, među kojima je i ograničenje emitovanja ruske državne televizije RT.

„RT je deo ruskih propagandnih i dezinformacionih instrumenata pomoću kojih Kremlj prati nezakonitu agresiju na Ukrajinu i ubistva ukrajinskog naroda“, rekao je portparol EK Piter Stano.

U tom kontekstu, dodao je, EU očekuje od Srbije da se uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom kao zemljom koja, kako je naveo, masovno krši Povelju Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo.

U okviru šireg paketa sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu u martu ove godine, Brisel je otkazao emitovanje ruskih medija Sputnjik i RT/Russia Todai, koje je okarakterisao kao ključne za širenje ruske propagande. Reč je o globalnom informativnom kanalu na šest jezika, koji se finansira iz budžeta Ruske Federacije.

Srbija je od marta 2012. godine kandidat za članstvo u EU i shodno tome ima obavezu da poštuje odluke Brisela kako bi ispunila uslove za pristupanje.

REM: Nisu se prijavili

Olivera Zekić, predsednica Saveta Regulatornog tela elektronskih medija Srbije (REM), rekla je za RSE da RT nije tražio dozvolu za rad.

„Odluku o svakoj novoj televiziji donosimo na osnovu studije i onoga što ona može da ponudi tržištu u Srbiji. Ako RT podnese zahtev za registraciju, istu odluku ćemo doneti iu njenom slučaju“, dodao je Zekić.

REM je po definiciji nezavisno telo koje sprovodi politiku u oblasti pružanja medijskih usluga u Srbiji u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima.

REM navodi da je pre podnošenja zahteva tom organu u proceduri potrebno da se medij registruje kao pravno lice. Na spisku Agencije za privredne registre (APR) trenutno nema kompanije pod nazivom RT/Russia Todai.

Na pitanje da li bi to što je zabranjeno u Evropskoj uniji moglo da bude problematično za rad ruske televizije RT u Srbiji, Olivera Zekić kaže:

„To neće biti problem ako se Russia Todai prijavi jer je REM pre svega poštovanje slobode govora i izražavanja. Ali treba imati na umu da je priča o njihovom dolasku samo na nivou glasina.

RT/Russia Todai do kraja teksta nije odgovorila na upit RSE da li planira da otvori televiziju u Srbiji. Informaciju o nameri za RSE potvrdila su dva nezavisna izvora.

Jakšić: Pucanje sebi u nogu

Politički analitičar Boško Jakšić smatra da do mogućeg dolaska RT-a u Srbiju ne bi moglo doći bez odobrenja vlasti u Beogradu.

„Uveren sam da je to proračunata politička odluka neophodna predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako bi nadoknadio štetu koju je nedavno napravio u odnosima sa Rusijom. U trenutku kada Zapad traži od nas da se pridružimo sankcijama Moskvi, čineći prokazani zvaničnik Russia Todai značio bi pucanj u glavu za sopstvenu nogu Srbije“, kaže Jakšić.

Predsednik Srbije je u martu komentarisao pozive opozicije i novinara da se kod nas zabrani rad ruskih stanica, kao u EU.

„Neki od njih hoće sve nas koji drugačije mislimo da strpaju u tabore, zabranili bi sve koji drugačije govore. Mnogi misle da samo oni imaju slobodu medija“, rekao je, između ostalog, Aleksandar Vučić u kampanji uoči opštih izbora. u aprilu.

Ove Vučićeve reči objavio je i Russia Todai, koji, između ostalog, redovno izveštava o stavovima predsednika Srbije povodom ruske invazije na Ukrajinu i skupova podrške Vladimiru Putinu u Beogradu.

Glavni grad Srbije je poslednjih meseci jedan od retkih u Evropi gde se održavaju skupovi podrške ruskom predsedniku. Zvanični Beograd je u martu glasao za rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu.

Istovremeno, najviši državni zvaničnici Srbije su u više navrata ponavljali da se neće pridružiti sankcijama koje je Rusiji uveo Zapad, a da istovremeno podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine.

Vučić redovno gleda

Vučić je krajem marta na domaćoj TV Prva javnosti otkrio da redovno gleda i rusku i belorusku televiziju i da tačno zna kada su glavne vesti na programima tih stanica.

Po mišljenju analitičara Boška Jakšića, dolaskom RT-a u Srbiju bi se utvrdilo prisustvo Rusije na Zapadnom Balkanu.

„Moskva ima želju da nastavi da širi propagandu, pre svega u Srbiji i entitetu Republika Srpska u Bosni i Hercegovini, koji su bastion njenih interesa. Jačanje ruskog medijskog prisustva u regionu zabeležila bi kao još jedan uspeh u nizu“, rekao je on. “, smatra Jakšić.

Preko Srbije u Nemačku

Pitanje rada RT Moskva kroz Srbiju bilo je u fokusu javnosti sredinom decembra prošle godine. Tada je nemačka državna medijska institucija (MABB) zatražila od RT auf Deutsch (RT DE) objašnjenje zašto emituje program za nemačko tržište na osnovu dozvole Srbije koju joj je izdao REM.

To telo i RT su potom zasebno objavili da je dozvola izdata po Evropskoj konvenciji o prekograničnoj televiziji. RT je tako mogao da vidi svoj program iz Moskve u nekoliko zemalja EU preko satelitske veze u Srbiji.

Posle mesec i po dana, nemačke vlasti su obustavile emitovanje RT DE, jer ta televizija nije imala potrebnu dozvolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari