SR Jugoslavija pre 20 godina primljena u članstvo Ujedinjenih nacija 1Foto: Danas Online

SR Jugoslavija je pre 20 godina na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija jednoglasno primljena u UN.

Nakon što je posle više od 55 godina spuštena zastava jednog od osnivača, bivše SFRJ, na kratkoj ceremoniji na Ist Riveru podignuta je nova jugoslovenska zastava, pisao je Danas pre 20 godina.

„Rezolucija o prijemu predstavlja priznanje i podršku za duboke demokratske promene koje su se dogodile u Jugoslaviji“, rekao je tom prilikom specijalni izaslanik jugoslovenskog predsednika Goran Svilanović.

Prethodno je predsednik SRJ Vojislav Koštunica, prema ovlašćenjima iz Ustava, podneo zahtev za članstvo zemlje.

„Po ustavu SRJ predsednik države izražava volju u ime i za račun države. Iz toga proizilazi da je on ovlašćen da u ime države podnosi zahteve i u pojedine međunarodne organizacije, u ovom slučaju u UN“, rekao je tadašnji profesor na Pravnom fakultetu Dragor Hiber.

On je dodao da su prijemu prethodile konsultacije Koštunice sa francuskim predsednikom koji je zastupao čitav niz zemalja, ali i sa Rusijom.

Do suspenzije članstva je došlo 1992. posle otcepljenja četiri bivše republike i uloge u ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

„Sa opravdanim ponosom, jugoslovenski narod će moći da zauzme mesto koje mu pripada u zajednici nacija“, rekao je na svečanosti francuski ambasador Žan-David Levit, i dodao da je Koštunica pokazao rešenost za otklon od Miloševićeve politike.

Treća Jugoslavija je bila podeljena na dve republike i dve autonomne pokrajine na prostoru Srbije.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je u junu 2006. godine odlučila da primi Crnu Goru, koja je postala 192. članica UN-a.

Srbija je ostala pravni naslednik prvo SRJ, a potom SCG, samim tim i članica organizacije UN-a od oktobra 2000. godine.

Status Kosova i Metohije od proglašenja nezavisnosti 2008. godine ostaje važno unutrašnje, kao i međunarodno nerešeno pitanje.

Prema podacima iz septembra 2020. godine nezavisnost Kosova priznalo je 98 od 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija.

„Za Ujedinjene nacije, Kosovo nije država“, rekao je 2018. godine generalni sekretar UN Antonio Gutereš na sastanku sa premijerkom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Dok sa jedne strane kosovski zvaničnici insistiraju da je vreme da zemlja uđe u UN, političari u Srbiji u svojim nastupima često najavljuju da do takvog kompromisa neće doći.

Za prijem Kosovo mora da obezbedi podršku Saveta Bezbednosti, a zatim i većinu glasova Generalne skupštine.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.