"Sram Vas bilo", "boli me uvo" i 100.000 dinara kazne za advokaticu: Prekinuto suđenje Belivukovoj grupi 1Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Drugi deo današnjeg glavnog pretresa u Specijalnom sudu u Beogradu grupi Veljka Belivuka prekinut je dvadesetak minuta nakon početka usled rasprave predsedavajuće sudskog veća Vinke Berahe i advokata.

Prisutni advokati uložili su u više navrata primedbe na odluku sudskog veća da okrivljeni svedok-saradnik Srđan Lalić ne može da komentariše fotodokumentaciju na način na koji je veće to počelo da radi, te da mora da im se omogući postavljanje pitanja.

Kako su istakli, u pitanju je povreda ZKP-a, jer još nisu u fazi izvođenja dokaza, već ispitivanja svedoka-okrivljenog, te su tražili da sudsko veće ponovo donese odluku.

Kao još jednu zamerku oni su istakli i nejasnoće na koji će se način dalje odvijati postupak, te da li će nakon svakog ispitivanja svedoka-okrivljenog, biti ponovno gledanje foto dokumentacije.

Usledila je žustra rasprava povodom odbijanja predsedavajuće sudskog veća da promeni odluku, te primedbe na njeno vođenje postupka.

Tokom pretresa opomenut je i advokat Dalibor Katančević koji je u više navrata pokušao da obrazloži zašto je odbrana protiv ovakve odluke.

„Je l’ vi to pozivate na bojkot“, upitala je predsedavajuća sudskog veća advokata Stefana Jokića koji je u ujednom momentu pozvao ostale kolege da ustanu i podrže advokata Katančevića.

Rasprava se nastavila dalje, a primedbe je uputio i advokat oštećenih Ivan Ninić.

Advokatica Ivana Ostojić oštro je reagovala nakon jednog od Lalićevih pokušaja da se obrati, rekavši da deluje kao da sudsko veće više poštuje njega nego advokate.

„Je l’ može Lalić da sedne kod vas kao četvrti član veća? Stiče se utisak da više njega koji je priznao šta je radio poštujete, nego nas advokate“, rekla je Ostojić, nakon čega je opomenuta.

Ostojić je predsedavajućoj sudskog već na izrečenu opomenu odgovorila sa: „Boli me uvo“.

Sudsko veće je potom donelo odluku da advokaticu kazni novčanom kaznom u vrednosti od 100 hiljada dinara, nakon čega je, prema rečima Berahe, Ostojić uputila kratko „sram vas bilo“.

„Možete da mi date još tri kazne ja ih neću platiti“, rekla je Ostojić, nakon čega je doneta odluka da se glavni pretres prekine.

Beraha je na samom početku dozvolila da u glavni deo sudnice sednu i okrivljeni Veljko Belivuk i Marko Miljković kako bi mogli da eventualno postavljaju pitanja, do čega na kraju nije došlo.

U prvom delu rasprave, svedok-okrivljeni Srđan Lalić tumačio je sudskom veću detalje iz fotodokumentacije koju su sačinili pripadnici Uprave kriminalističke policije prilikom ulaska u prostorije na stadionu Partizana, takozvanom bunkeru, koji je grupa koristila.

Suđenje se nastavlja u utorak 21. februara u 9.30 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari