Srbija dobila eksperte za zločin nad divljim životinjama 1Foto: antonio atienza fuerte

Osmoro predstavnika Srbije, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Srbije, Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“, Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i sa Katedre za patologiju Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, postali su sertifikovani eksperti za istragu zločina nad divljim životinjama.

Oni su, kako je saopštilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, završili obuku na Akademiji za suzbijanje zločina nad divljim životinjama u Malagi polovinom aprila.

„Tokom obuke, učesnici su usavršili svoje sposobnosti za profilisanje osumnjičenih i shvatanje kriminalnog ponašanja kroz praktične ispite koji se odnose na kriminalni potpis i povezivanje slučajeva. Teorijska obuka pokrila je teme forenzičke psihologije, analize zločina i kriminalnog profilisanja. Učesnici su učili o metodologiji bihejvioralne analize dokaza i kako informacije mogu sprečiti zločine i pomoći u istrazi, naročito kada se radi o organizovanom kriminalu i internacionalnim mrežama koje se bave ilegalnom trgovinom i trovanjem divljih vrsta“, kaže Davor Marković, specijalista za suzbijanje zločina nad divljim vrstama iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Jedan od ključnih momenata obuke, prema njegovimr ečima, bio je finalni ispit, vežba u kojoj su učesnici morali da ispitaju sadržaje kesa sa otpadom kako bi prikupili informacije i napravili profile osumnjičenih.

Bio je ovo, kako navode, treći nivo obuke u okviru Akademije za suzbijanje zločina nad divljim vrstama koji je za temu imao analizu zločina. Učesnici iz 9 evropskih zemalja ušli su u istoriju kao prvi i jedini koji su dobili profesionalne kvalifikacije na ovako visokom i specijalizovanom nivou.

Akademiju su organizovali Fondacija za konzervaciju lešinara i Pokrajinska vlada Andaluzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari