Srbija dobila najmoderniju opremu za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident 1Foto: Pixabay/Distel2610 (Ilustracija)

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije saopštio je danas da je u Srbiju stigao sistem za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident, koji se sastoji od 33 merne stanice i u toku su pripreme za njegovo postavljanje.

Iz Direktorata su istakli da su sistem i merne stanice donacija Evropske komisije, koja je realizovana kroz projekat za unapređenje sistema za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident, u kojem Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije učestvuje od 2021. godine.

„Imajući u vidu da zemlje u okruženju poseduju aktivne nuklearne elektrane, kao i da je započeta i izgradnja novih nuklearnih reaktora u Mađarskoj, instalacijom novog sistema biće unapređen i sistem obaveštavanja o nuklearnom ili radiološkom akcidentu“, naveli su u saopštenju iz Direktorata.

Dodali su da će ove 33 merne stanice biti raspoređene tako da poboljšaju pokrivenost cele teritorije Srbije u skladu sa postojećim rizicima.

„Postavljanje novih stanica će poboljšati mehanizam za pravovremeno donošenje odgovarajućih mera za zaštitu stanovništva i životne sredine, od štetnog uticaja jonizujućeg zračenja“, naglasili su iz Direktorata.

Istakli su da je postojeći sistem za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident, u nadležnosti Direktorata, uspostavljen 2007. godine i do sada ga je činila mreža od devet mernih stanica.

„U skladu sa Zakonom o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti Direktorat između ostalog, prati nivo radioaktivnosti, njegove promene, procenjuje njegov uticaj na stanovništvo i životnu sredinu i daje uputstva o primeni odgovarajućih mera. Deo sistema za praćenje nivoa radioaktivnosti čini i mreža mernih stanica – detektora za automatsko merenje radioaktivnosti u životnoj sredini, odnosno sistema za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident“, rekli su u saopštenju.

Zaključili su da će nakon instalacije novog sistema za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident Srbija imati pokrivenu teritoriju zemlje najmodernijom opremom ovog tipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari